KÉRDÉS:

Kedves Ilona doktornő!

Úgy hallottam, hogy 2018-ban új oltást vezetnek majd be az újszülötteknek. Lehet-e már tudni, hogy ezek melyek lesznek, mi ellen védenek majd, és, hogy teljesen vagy részben fizetős lesz-e? Február közepére várom a babámat, ezért is érdekel ez a téma.

Üdvözlettel,
Tímea

VÁLASZ:

Kedves leendő anyuka!

A 2017. szeptember 30-án elfogadott jogszabály alapján 2018. március 1-től kötelező korhoz kötött védőoltást kapnak a 2018. január 1-jén és az után született gyermekek. Ez egy konjugált poliszaharid vakcina (rövidítése PCV), amely a Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) elleni fertőzésben nyújt védelmet a kéthónaposnál idősebb csecsemők és kisgyermekek számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a baktérium évente közel egymillió gyermek haláláért felelős, és ezért ajánlotta a Pneumococcus elleni vakcinát beilleszteni a nemzeti oltási kalendáriumba. Ez a kórokozó gennyes agyhártyagyulladást, véráramfertőzést, közösségben szerzett tüdőgyulladást, gennyes középfülgyulladást, arcüreggyulladást idéz elő mind gyermekekben, mind pedig felnőttekben.

Ma már léteznek hatékony antibiotikumok a pneumococcusos fertőzések kezelésére, azonban a súlyos és gyors lefolyása, valamint az antibiotikumok elleni rezisztencia komoly terápiás problémát okoz, és ezért a megelőzés fontos szerepet kap. Több mint 90 szerotípusa ismeretes, ebből csak egy része idéz elő megbetegedést. A konjugált poliszacharid vakcinában 10, illetve 13, a poliszacharid alapú oltóanyagban pedig 23 szertípus antigénje található meg. Az alapimmunizáció három oltással történik, legalább egyhónapos különbséggel és a második évben egy emlékeztető oltással folytatódik.

Ez a vakcina szerepelt már eddig is az oltási programban, azonban csak fokozottan veszélyeztetett gyermekek részére (salósejtes vérszegénység, léphiányos állapot, nefrotikus szindróma, szervátültetés, rosszindulatú daganat, immunhiányos állapot, kollektív elhelyezésben lévő gyermekek). A két évnél fiatalabb gyermekek konjugált vakcinát kaptak, a fokozott veszélyben lévő felnőttek pedig poliszacharid alapú oltóanyagot. Ez természetesen továbbra is megmaradt, kisebb változtatásokkal.

A környező országokban évekkel ezelőtt elkezdték alkalmazni. Magyarországon 2008. október 1-től vált elérhetővé a két éven aluli csecsemők és kisgyermekek számára a konjugált pneumococcus elleni oltóanyag.

Remélem, megnyugtató és kielégítő választ kapott a feltett kérdésére!

Üdvözlettel,
Dr. Bende Ilona