KÉRDÉS:

Spontán elkezdett az orromból folyni a vérem. Rögtön megmértem a csuklóra tehető vérnyomásmérővel a vérnyomásomat: az eredmèny 210/180, 120-as pulzussal. Semmi rosszullét vagy egyèb kellemetlenség. Előző héten minden normális volt az orvosnál. Most csak annyi volt, hogy anyám valamit beszólt. Kell-e gyógyszert szednem vagy valami mást kell, hogy tegyek?

VÁLASZ:

Kedves Kérdező!

Bármennyire is igyekszünk gyorsan válaszolni (ezúttal rendkívüli körülmények között, a világ másik végéről írok), de mire megjelenik a válasz, Ön már jó esetben ezt személyesen is elpanaszolhatta az orvosának, aki tud konkrétan valamit tenni Önért. Az ilyen vérnyomáskiugrás, bármivel is idegesítette fel magát, nagyon veszélyes lehet, és jó ha kifelé folyik a vér – tehát az orrából – és nem agyvérzést kapott. Vegye nagyon komolyan, figyelmeztető jelnek, mert sajnos ez máskor is megtörténhet.

Kell, hogy legyen olyan vérnyomáscsökkentője, amit hirtelen bevehet vagy befújhat ilyen esetekben. Annál veszélyesebb a helyzet, hogy nem is érzékelte, hogy valami nincs rendjén… Az is jó lenne, ha megmutathatná magát fül-orr-gégésznek is, mert lehet egy gyengébb falú ér az orrában, de elsődleges az életet veszélyeztető vérnyomáskiugrás elkerülése. Igen, szedhet enyhe nyugtatót is, és hát vélhetőleg vannak olyan rejtett konfliktusok Ön és az Édesanyja között, amelyek bombaként robbanhatnak. Tehát van orvosi és lelki tennivaló bőven…

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva