KÉRDÉS:

Meddig cumizzon a gyerek? A fiam 2 1/2 éves, de még mindig kéri. Hogyan szoktassuk le a cumiról? Köszönöm a választ!

VÁLASZ:

Kedves Anyuka!

Az újszülötteknek és a csecsemőknek erős a szopási ösztöne és nem mindig tudják természetes úton ezt kielégíteni. Ez elsősorban a cumisüvegből táplált csecsemőkre vonatkozik, de előfordulhat az anyatejjel táplált gyermekeknél is. A szopásnak, szoptatásnak nyugtató hatása van a baba számára. A gyermekek fele már a születés utáni első napokban rátalál az ujjára és azt szopja. Ezek közül egyesek rászoknak a cumira. A cumizással a nyűgös gyermek megnyugodhat, egy rövid időre elvonható a figyelme. A korán elkezdett cumizás azonban negatívan hathat a szoptatásra, növelheti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát, fogászati problémákhoz vezethet.

Soha ne a cumi legyen az elsődleges nyugtatóeszköz. Az anya jelenléte, testmelege, hangja jelentse gyermekének a biztonságot, a nyugalmat. A legtöbb gyerek 2 és 4 éves kora között leszokik a cumiról. Ehhez azonban gyakran a szülő segítségére is szükség van, a fokozatosság elvét követve. Kedves mesefigura elviheti a cumit más gyermekeknek, kisállatoknak. Felakasztható egy cumifára a kismadarak részére. Plüss állattal, régóta kedvelt játékkal meg kell próbálni felváltani a már kinőtt cumit a „nagyfiúnál”.

A leszoktatás időszakában legyen türelmes, gyakran ölelje meg kisfiát, őrizze meg higgadtságát, nyugalmát még a hosszantartó sírós időszakokban is. A kitartásnak, következetességnek és a biztonságot nyújtó szeretetnek meglesz a gyümölcse!

Üdvözlettel
Dr.Bende Ilona