KÉRDÉS:

62 éves nő vagyok. Ambulánsan eltávolítottak 3 gyanús foltot a hátamról, derekamról és a lábamról. A diagnózisok a következők.
1. 3x1cm-es bőrrészletről: „Intradermalis melanocytas naevus congenitalis jelleggel”
2. 0,4-es sötétszürke foltról: „Compound melanocytas naecus”
3. 0,3-as szürkésbarna folt: „Clark naevus (compound melanocytas naevus enyhe strukturális és cytológiai atpyával)”

Kérdésem: mit jelentenek a diagnózisok, és mi a teendőm?

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Mivel nem vagyok bőrgyógyász, nem igazán vállalkozhatom a kérdésének érdemi megválaszolására. De ha az lennék, akkor is kérdés, hogy csak egy szövettani lelet alapján korrekt lenne-e messzemenő következtetésekre okot adó véleményt mondani, egyéb adatok  és főleg személyes vizsgálat hiányában. Feltételezem, mint várható a kedves kérdezőt az érdekli, hogy van-e miért aggódnia a lelet alapján. Sajnos nem tudok határozott választ adni.

„Melanocytás elváltozások vizsgálatakor mindig szem elôtt kell tartani, hogy a melanomák egy része jóindulatú naevust utánozhat, illetve a naevusok egy része melanoma megjelenését imitálja vagy imitálhatja. A diagnózis pontos megállapításához figyelembe kell venni a klinikai adatokat (a beteg kora, az elváltozás elhelyezkedése, klinikai megjelenése, színe, mérete, alakja, környezethez való viszonya, családi anamnézis, korábbi kezelések)”

Javaslom, hogy a vizsgálati lelettel kapcsolatban forduljon a szakorvosához, aki kérte a vizsgálatot. De ha úgy gondolja, kérhet egy másik véleményt is a biztonság kedvéért. Akkor azt érdemes  egy másik szakorvos személyes felkeresésével tenni.

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva