„Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, a Palicsi-tó vízminősége a tavalyi évben jelentősen romlott” – írja pénteki sajtóközleményében a Szabadka Polgári Mozgalma önkormányzati tanácsnoki csoport.

A közleményben rámutatnak: a tó partján sétáló turisták és helybeliek is láthatják, hogy a tavat ismét vastag algaréteg borította be, mert a víz kihűlése után a virágzó fitoplanktonok lebomlottak és víz felhabzott.

„Ez a nemkívánatos jelenség arra az időkre emlékeztet bennünket, amikor még nem készült el a városi szennyvíztisztító telep második fázisa” – áll a közleményben, amelyben rámutatnak, hogy az algatömeg megjelenéséért a foszfor és a nitrogén riasztóan magas szintje a felelős .

„A szennyvíztisztító tervezett foszfor kibocsájtása 1 mg/l, de a tó első szektorában 2 mg/l-t mértek, tehát 100%-kal többet a tervezettnél. A vízminőség romlását egyértelműen a szennyvíztisztító telep elégtelen működése okozta. Az időnkénti működési zavarok és rövidebb-hosszabb leállások, a berendezések elhasználódása és részleges szervezetlenség következtében léptek fel” – írja közleményében a Szabadka Polgári Mozgalma.

Az SZPM tanácsnokai emlékeztetnek, hogy a 2016-os és 2017-es városi költségvetés és pótköltségvetés meghozatalakor kérték a hatalmon lévő SZHP-VMSZ koalíciótól, hogy biztosítson elegendő pénzt a tisztítóberendezés karbantartásához, mert a zavartalan működést biztosító, raktáron levő alkatrészeknek és azok beszerzéséhez szükséges eszközöknek még a tizede sem állt rendelkezésre.

„A szennyvíztisztító hatásfokának növeléséhez és a kimenő vízben levő oldott tápsók csökkentéséhez a Német Fejlesztési és Befektetési Alap (KfW) programmjának véghezvitele elengedhetetlen követelmény. Ez a tervezet ma leglább két évet késik, részben az önkormányzat hanyagsága miatt, másrészt a köztársasági illetékesek szervezetlensége miatt“ – figyelmeztet az SZPM, amely megállapítja: 2018-ban sem várható semmilyen javulás a Palicsi és a Ludasi tó állapotában.

Szabadka Polgári Mozgalmának tanácsnoki csoportja követeli a várost irányító hatalmi többségtől, hogy gyorsabban és felelősségteljesebben kezelje a Palicsi és Ludasi tavak állapot-javításának kérdését, és minden egyéb tervet is, amely Szabadka fejlődését szolgálja.

„A palicsi idegenforgalom, valamint összes többi befektetés szempontjából elengedhetetlen a tavak vizének kifogástalan minősége“ – áll Szabadka Polgári Mozgalmának közleményében.

A nyitóképen a Palicsi tó 2018. február 1-én. Forrás: Vígi Zoltán/Facebook