Befejezte belgrádi látogatását az Európai Unió bővítési biztosa, Johannes Hahn, aki szerbiai tartózkodása során találkozott az ellenzéki pártok és a civil szféra képviselőivel is. Hahn azt üzente: az EU nyugat-balkáni bővítési stratégiája nem „bianko csekk” és hogy a tagság elnyeréséhez minden feltételnek eleget kell tenni, tudatja az N1.

A Nyugat-Balkán uniós csatlakozására vonatkozó stratégiának szentelt konferencián Hahn elmondta: Szerbia számára kulcsfontosságú, hogy folytassa a megkezdett reformokat az igazságszolgáltatás terén, és hogy normalizálja kapcsolatait Koszovóval.

Arra a kérdésre, hogy az egyik feltétel teljesítése mentesítené-e Szerbiát a másik alól, azaz, hogy a Koszovóval való megállapodás aláírása esetén Szerbia mentesülne-e a korrupció elleni küzdelem, az igazságszolgáltatás átalakítása és a sajtószabadság biztosítása alól, Hahn egyértelmű nemmel válaszolt. „Ezért van 35 fejezet és nem történhet meg, hogy azok száma csökkenjen bármilyen ok miatt” – mondta a biztos, hozzátéve, hogy a Pristinával való viszony rendezése kiegészítő elemnek tekinthető, de nem kompenzálhatja más feltételek teljesítésének elmaradását.

Johannes Hahn 2015-ös belgrádi látogatása alkalmával azt mondta: tudatában van, hogy egyesek azt állítják, Szerbiában sérül a sajtószabadság, de az ilyen állításokat bizonyítékokkal kell alátámasztani. Ennek kapcsán mostani látogatásakor az újságírók megkérdezték a biztost, hogy talált-e bizonyítékokat.

„Időközben konkrét bizonyítékokat is kaptam. Figyelemmel követjük a helyzet alakulását, ahogyan ezt Önök is láthatják majd a következő jelentésben, amely Szerbia előmenetelét taglalja. Mi nem ódzkodunk ettől. Megértem, hogy abban az időben az említett nyilatkozatom igencsak provokatívnak hatott, de éppen azt eredményezte, amit el szerettem volna érni” – mondta Hahn.

Az uniós biztos találkozott az úgynevezett Európa-párti ellenzékkel is, akik számos gondról számoltak be a vendégnek. „A szokásos ügyek mellett, amelyek az emberi jogokat és a média helyzetét illetik, kiemeltük, hogy Szerbiában nincs párbeszéd, még a parlamentben sem” – mondta a találkozó után Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt elnöke.

„Azt mondtam, hogy egyetlen reformnak sincsenek eredményei, amennyiben a szerbiai hatalom és politikai elit kapcsolatot tart fenn a szervezett bűnözéssel, ami több mint nyilvánvaló” – emelte ki Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

„Az én feladatom az volt, hogy felhívjam a biztos és az EU más illetékeseinek figyelmét: Szerbiában olyan ember van hatalmon és olyan ember folytat velük tárgyalásokat, aki hazudik nekik, aki egyet gondol, mást tesz, és megint mást mond” – figyelmeztetett Zoran Živković, az Új Párt elnöke.

„Ez az EU első lépése, folytatni kell a megkezdett munkát, nem szabad magára hagyni a Nyugat-Balkánt, a középpontban kell tartani ezt a térséget, hogy meg lehessen végre oldani a gondokat, melyek túlságosan régóta nyomasztanak mindenkit” – mondta Čedomir Jovanović, a Liberális-demokrata Párt elnöke.