A nemzetközi élelmiszeripar és gasztronómia éves nagyrendezvénye, szakkiállítása, a SIRHA kezdődött szerdán a budapesti Hungexpo területén. Olyan rendezvényekkel várják a látogatókat, mint a Bocuse d’Or magyar döntője vagy a Rendezvénygasztronómiai bajnokság (International Catering Cup) magyar fordulója. De versenybe szálltak a desszertek hercegei-hercegnői is, ahol olyan híres séfek zsűriztek, mint Nicolas Coffin.

A Sirha Nemzetközi Hálózat tagjaként megrendezett kiállítás a hálózat legnagyobb eseménye (a lyoni alapító rendezvény után), mivel 17 ország több mint 300 kiállítója mutatja be termékeit és szolgáltatásait a szakmai közönségnek.

Bemutatkozik a Visegrádi Négyek (V4-ek) hivatalos menüje is. Ezt a Visegrádi Egyezmény aláírásának tiszteletére rendezett Visegrádi Napok keretében „leplezték le” a kiállításon. A Magyar Turisztikai Ügynökség kérte fel a Bocuse d’Or Akadémia vezető séfjeit Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából a magyar kollégákkal kiegészítve, hogy alkossák meg a V4 országok menüjét. Legyen benne minden, ami képviseli az adott országokat, hirdeti hagyományainkat, gasztronómia értékeinket és modern formában megjeleníti a tipikus alapanyagokat. (a menüsor fotónkon olvasható, az előétel a galériában látható)

Itt van a pékszövetség teljes vértezetben, középiskolás versenyzőkkel, senior kategóriával, díjnyertes termékekkel és jövőbe mutató gasztronómiai megoldásokkal. A Magyar Cukrász Iparosok is folyamatos programokkal várnak, de lesz például közétkeztetési szakácsverseny is. Az Innovációs Termékversenyen több kategóriában lehet versenyezni az élelmiszeriparban használatos szoftverektől kezdve az egyszerű alapanyagokig.

A neves francia cukrászmester, Nicolas Coffin volt a zsűri elnöke a desszertek versenyében, ahol három kategóriában lehetett versenyezni és olyan művek születtek, melyek mind kizárólag ehető, desszertalapanyagból készülő „csodák” voltak, ennek főleg az artisztikai kategóriában volt jelentősége.

A kiállítás nem marad mérnöki megoldások, érdekességek nélkül sem, sütőipari újdonságok, modern fagylalt készítő gépek várják az érdeklődőket, de megismerhetjük a gőzáltali sterilizálás technológiáját is, amit szinte bármilyen alapanyagnál használhatunk.

Magyarország immár egyetlen cukorgyára olyan különlegességeket állított ki, mint például pályázatuk nagydíjas művét, csárdást kockacukorból. Mint azt a Szabad Magyar Szó kérdésére a cég marketing vezetője, Simon-Nagy Henriette elmondta, a művek a kaposvári gyár múzeumába kerülnek, ott bárki megtekintheti, büszkék rá, hogy a pályázók ennyire kreatívak. Előző szezonban volt doboztervező pályázat, az idei évre pedig még nyitott a lehetőség, de határon túlról is lehet majd pályázni, nem korlátozzák kimondottan Magyarországra a versenyeiket.

A kiállításon a Future Store bemutatja a jövő üzletét, mely egy mintabolton keresztül meg is tapasztalható. A kosár megfogásától kezdve az automata fizetésig végigmegyünk a jövőn, azaz olyan megoldásokon, mint az automata kosár, „vevőkövető” automata, mobiltelefonról behívható azonnali recept egy bizonyos alapanyaghoz vagy vevőbarát polcrendszer, ami az orrunk elé teszi a terméket.

A mai napon rendezik meg a többi között a Bocuse d’Or magyar döntőjét. A napokban az „örök konyhamezőkre” távozott Bocuse „mester” (haláláról a Szabad Magyar Szó is megemlékezett) nevével jelzett legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny magyar fordulóján az ország legjobb séfjei mérkőznek meg, hogy részt vehessenek a 2018-as európai döntőn, majd a 2019-es lyoni Bocuse d’Or Világdöntőjén.

A Kistücsök csapat és a bírák, Bocuse d’Or verseny, magyar forduló, Sirha.

FRISSÍTÉS:

Update: Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or magyar fordulóját csütörtökön, a Sirha keretén belül.

(A fotók a szerző felvételei)