Az adóhivatal a Szerbiai Pénzügyminisztérium honlapján közzétette a legnagyobb adótartozást felhalmozó cégek és vállalkozók neveit.

Szabadkáról összesen öt cég található a 389 nevet tartalmazó listán, amelyen azok a vállalatok kaptak helyet, amelyek még most is aktívak, vagyis nem indult ellenük csődeljárás. A Top level vállalatnak 127,8 millió dinár adótartozása van, majd következik a Budućnost bútorgyártó cég 115,2 millió dinárral. Az Aspo komerc 30,2 millió, a tavankúti Golden Garden 26,7, az Invest casa pedig 23,7 millió dinárral tartozik.

Győri István (balról), Zenta alpolgármestere és Aleksandar Vučić

A listán Zentáról egy cég található: az Ady Endre utca 31-es számon található, Zenetprom Kft. nyersanyag újrahasznosítással foglalkozik, s 2017. december 31-ig 20 781 285 dinár, vagyis 174 500 eurós adótartozást halmozott fel. Ez a tartozás azért érdekes, mert a cég tulajdonosa Győri Kocsis Anna, aki a zentai alpolgármesternek, Győri Istvánnak a felesége. Győri a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjaként lett a város második embere, nála magasabbra csak a túlórák elleni küzdelem élharcosa, Ceglédi Rudolf (Vajdasági Magyar Szövetség) jutott, aki 2012 óta a polgármesteri pozíciót tölti be.

17 000 túlórát fizettek ki a zentai közigazgatási hivatalban

Azok az önkormányzatok és közvállalatok, amelyek élén a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagjai vannak, 2016-ban törvényellenesen fizettek ki prémiumokat, ösztönző fizetéskiegészítéseket és túlórákat. Tették ezt annak ellenére, hogy Pásztor István, a VMSZ elnöke több mint három évvel korábban az ehhez hasonló visszaélések miatt kérte és hajtotta végre a topolyai önkormányzat élén a személycseréket – írja a Maglo čistač.

A legnagyobb adótartozása 2017. december 31-gyel bezárólag a Borba lapkiadó vállalatnak volt, amely több mint kétmilliárd dinárral (17,6 millió euró) tartozik, de az élcsoportba (23. hely) tartozik az újvidéki Közlekedési Közvállalat is, amely 286,5 millió dinár (2,4 millió euró) adót nem fizetett be.

Jogi személyek adótartozásai

Ami a vállalkozókat illeti, Szabadkáról 33-an szerepelnek a listán. A legnagyobb adósok közül Milan Kosijer (Štab) 25 millió dinárral tartozik, Nataša Radičev (Vena) 16, Ljuban Lukić 13,4, Pataki Mihály (Amor) pedig 10,9 millió dinárral tartozik.

Vállalkozók adótartozásai

A listán két zentai szerepel: Robert Ćosić (Tisza-Trans) 6,2 millió dinár, Ilijin Ilona (Terra – Go) 5,9 millió adótartozást halmozott fel.

Az adóhivatal által közzétett listákat ide kattintva tölthetik le.