Az Európai Bizottság megerősítette, hogy egyes multik megkezdték termékeik minőségének kiegyenlítését azokon a piacokon, ahol jelen vannak, hogy megelőzzék a törvényi szabályozás közeljövőben esedékes módosítását. A termékminőség-kiegyenlítésben élen jár a HIPP, Ferrero és a Bahlsen, tudatta Biljana Borzan horvát EP-képviselő kabinetje, közölte az N1.

A HIPP azt követően kezdett hozzá a minőségkiegyenlítéshez, hogy közzétették annak a kutatásnak az eredményét, amelyet Borzan és a horvát élelmiszerbiztonsági ügynökség kezdeményezett, s amelynek eredménye szerint a Horvátországban forgalmazott babaélelmiszer kevésbé egészséges, mint ugyanennek a cégnek a Németországban forgalmazott termékei.

„Az Európai Bizottság közölte: a Ferrero kötelezte magát, hogy kiegyenlíti a Nutella minőségét minden országban, ahol ezt a terméket forgalmazza. A kutatásomat követően a Ferrero közölte: a Nutella minősége csak Németországban jobb, mint az összes többi uniós tagállamban. Most a cég elkezdte csökkenteni a minőséget Németországban, hogy ne kerüljön ismét a kutatások célkeresztjébe. A Ferrero ezt hivatalosan az élelmiszerellátás láncában bekövetkezett változásokkal magyarázza, de a német fogyasztók a jelenséget azonnal kapcsolatba hozták a kétféle minőség problémájával és rendkívül elégedetlenek“ – mondta Borzan, akit az EP a közelmúltban jelölt az eltérő élelmiszerminőséggel kapcsolatos ügyek megbízottjának.

Borzan képviselő összevetette a Horvátországban és a Németországban forgalmazott Nutellát és arra a megállapításra jutott, hogy a Horvátországban vásárolható édesség tejsavóport és kisebb százalékarányú tejport tartalmaz, míg a Németországi nutellásüvegekben csak tejpor található. A kétféle terméknek a színe, állaga, illata és íze is eltér.

Az Európai Bizottság bejelentette: a német Bahlsen kekszgyártó is kötelezte magát, hogy minden olyan termékét, amely a „vajas keksz“ nevet viseli, kizárólag vaj felhasználásával gyártja a jövőben, nem úgy, mint eddig.

Borzan felszólította a többi gyártót is, hogy kapcsolódjon be a minőségkiegyenlítésbe. Megemlítette azt is, hogy a legnagyobb eltéréseket a Horvátországban és más uniós országban forgalmazott termékek minősége között a virsligyártó Vudi és az Arielt gyártó cég termékei között tapasztalták.