[Az alábbi dokumentum – Ködmön Emese fordításában – következő cikkünkhöz fűződik: A Trump-csapat odacsapott az FBI-nak]


 

[Pecsét:] TITKOSÍTATLAN  [„Top Secret” szintű titkosítás takarva]

2018. január 18.

[Pecsét:] Az Elnök 2018. január 2-i rendelete alapján titkosítatlanná téve

Címzett: A Képviselőház állandó hírszerzési bizottságának többségi tagjai

Feladó: A Képviselőház állandó hírszerzési bizottságának többségi munkatársai

Tárgy: A külfüldi hírszerzés megfigyeléséről szóló törvénnyel való visszaélések az Igazságügyminisztériumban és a Szövetségi Nyomozó Irodában

Cél

Ez a memorandum jelentős frissített adatokat nyújt a [képviselőházi] Tagoknak a Bizottság folyamatban lévő vizsgálatáról, amelyet az Igazságügyminisztérium (DOJ) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkájával, illetve a Külföldi hírszerzés megfigyeléséről szóló törvény (FISA) a 2016-os  elnökválasztási ciklus folyamán történt felhasználásával kapcsolatban folytat. Az alábbiakban részletezett megállapításaink 1) aggodalmunkat fejezik ki a DOJ-nek és az FBI-nak a Külföldi Hírszerzés  Megfigyelésének Bíróságával (FISC) folytatott együttműködés legitimitásának és törvényszerűségének kérdésével kapcsolatban és 2) aggodalomkeltően leépíti az amerikai nép visszaélésektől való védelmére felállított, a FISA rendszerrel kapcsolatos jogi folyamatokat.

Vizsgálati fejlemények

2016. október 21-én a DOJ és az FBI valószínű okokra hivatkozó FISA rendeletet kért és kapott  a FISC bíróságtól (nem a VII. jogcím alapján), amely Carter Page elektronikus megfigyelésére jogosította fel. Page az Egyesült Államok állampolgára, aki önkéntes tanácsadóként szolgált Trump elnöki kampányában. A FISA követelményeinek értelmében a kérvényt előzőleg az FBI igazgatójának vagy igazgatóhelyettesének kellett hitelesítenie. Ezek után szükséges volt még az igazságügyminiszter, az igazságügyminiszter-helyettes (DAG), vagy a Szenátus által megerősített nemzetbiztonsági államtitkár jóváhagyása is.
Az FBI és a DOJ  a FISC bíróságtól megszerezte a Carter Page ellen irányuló első FISA rendeletet, valamint annak további három felújítását. A vonatkozó törvény értelmében (50 U.S.C. § 1805 (d)(1)), egy amerikai állampolgárral kapcsolatos FISA rendeletet az illetékes FISC bíróságnak 90 naponként meg kell hosszabbítania, és minden egyes meghosszabbításhoz szükséges egy újabb, valószínű okokat tartalmazó megállapítás. Az FBI nevében az akkori igazgató, James Comey három ilyen folyamodványt írt alá, egyet pedig helyettese, Andrew McCabe. Ezeket azután az Igazságügyminisztérium nevében az akkori igazságügyminiszter-helyettes (DAG) Sally Yates, az akkori ideiglenes igazságügyminiszter-helyettes Dana Boente, illetve a jelenlegi DAG, Rod Rosenstein írta alá.

A külföldi hírszerzési tevékenység érzékeny természetéből kifolyólag a FISC bírósághoz benyújtott FISA folyamodványok (beleértve a hosszabbításokat is) titkosítottak. Ebből kifolyólag, a nyilvánosságnak a FISA folyamatba vetett bizalma a bíróság abbéli képességétől függ, hogy a kormányzatot a legmagasabb mércékhez tartassa – különösképpen amikor amerikai állampolgárok megfigyeléséről van szó.  A FISC bíróság szigora az amerikai állampolgárok jogainak védelmében, amelyet a megfigyelési rendeletek 90 napos felújítása is megerősít, azonban szükségszerűen függ attól, hogy a kormányzat eljuttatja-e a bíróságnak az összes anyagot és tárgyhoz tartozó adatot. Ebbe bele kell tartoznia minden olyan információnak, amely potenciálisan kedvező a FISA folyamodvány célpontjára nézve, s amelyről a kormányzatnak tudomása van. Carter Page esetében a kormányzatnak legalább négy, egymástól független alkalma volt, hogy a FISC bíróság előtt pontosan beszámoljon a vonatkozó adatokról. Az alábbiakban részletezett megállapításaink viszont arra utalnak, hogy anyagi és vonatkozó információk ki lettek hagyva.

  1. A Demokrata Párt Titkársága (DNC) és Hillary Clinton kampányának megrendelésére Christopher Steele által összeállított „dosszié” (Steele-dosszié) jelentős részét képezte a Carter Page-re vonatkozó FISA folyamodványnak. Steele hosszú ideje az FBI forrása volt, aki a DNC-től és a Clinton kampánytól 160.000 dollárt vett fel a Perkins Coie ügyvédi iroda és a Fusion GPS cég által, azzal a feladattal, hogy romboló jellegű információt szerezzen Donald Trump oroszországi kapcsolatairól.
    1. Sem a 2016. októberi eredeti folyamodvány, sem a hosszabbítási kérelmek nem tartalmazták vagy utaltak Steele erőfeszítéseinek pénzelésére a DNC, a Clinton kampány, vagy más párt/kampány részéről, annak ellenére, hogy a Steele-dosszié politikai eredetéről már akkor tudtak a DOJ és az FBI vezető tisztségviselői.
    2. Az eredeti FISA folyamodvány megjegyzi, hogy Steele egy megnevezett egyesült államokbeli személynek dolgozik, de nem nevezi meg a Fusion GPS-t és annak vezetőjét, Glenn Simpsont, akiket az amerikai üugyvédi iroda (Perkins Coie) fizetett a DNC képviseletében (annak ellenére, hogy a DOJ számára már akkor ismert volt, hogy politikai szereplők kapcsolatban voltak a Steele- dossziéval). A folyamodvány nem említi, hogy Steele végeredményben a DNC-nek és a Clinton kampánynak dolgozott, s azok fizették, és azt sem, hogy az FBI külön is fizetést hagyott jóvá Steele számára ugyanazokért az információkért.
  2. A Carter Page FISA folyamodvány úgyszintén nagyban idéz egy 2016. szeptember 23-án, a Yahoo News-ban Michael Isikoff tollából megjelent cikket, amely Page 2016. júliusi moszkvai útjára összpontosít. Ez a cikk nem támasztja alá a Steele-dossziét, mert olyan információkra alapul, amelyeket maga Steele csöpögtetett ki a Yahoo News számára. A FISA folyamodvány tévesen méri fel, hogy Steele maga nem adott közvetlen információt a Yahoo News-nak. Brit bírósági iratokban Steele bevallotta, hogy a Fusion GPS utasítására 2016 szeptemberében találkozott a Yahoo News-zal – és más médiával. A Perkins Coie iroda tudott Steele eredeti médiakapcsolatairól, mert legalább egy találkozónak ők voltak a házigazdái 2016 szeptemberében Washingtonban, amikor erről a témáról volt szó.
    1. Steele-t felfüggesztették, majd elbocsátották mint az FBI forrását, olyasmi miatt, amit az FBI a legsúlyosabb kihágásként határoz meg – 2016. október 30-án felhatalmazás nélkül hozta nyilvánosságra együttműködését az FBI-jal a Mother Jones egy David Corn által írt cikkében. Steele-t már szeptemberben el kellett volna bocsátani a korábbi, be nem jelentett Yahoo-s és más média találkozói miatt – mielőtt októberben sor került volna a Page folyamodvány beadására a FISC bíróságon – ám Steele szabálytalanul eltitkolta kapcsolatatit és hazudott erről az FBI-nak.
    2. Steele számos találkozása a médiával megszegte a forráskezelés sarkalatos szabályát – a bizalmasság vagy titkosság betartását – és megmutatta, hogy Steele már nem megbízható forrás az FBI számára.
  3. Elbocsátása előtt és után is Steele továbbra is fentartotta kapcsolatait a DOJ-jel egy magasrangú DOJ tisztségviselő, az akkori segéd-igazságügyminiszterhelyettes Bruce Ohr által, aki közeli kapcsolatban állt Yates igazságügyminiszter-helyettessel majd Rosensteinnal. A választások után hamarosan az FBI beszélgetéseket folytatott Ohr-ral, dokumentálva annak kommunikációját Steele-lel. 2016 szeptemberében például Steele bevallotta az akkor még elnökjelölt Trump elleni érzéseit, mondván, hogy „kétségbeesetten [szurkol], hogy Donald Trumpot ne válasszák meg és szenvedélyesen ellene van, hogy elnök legyen.” Steele részrehajlásának eme világos bizonyítékát Ohr rögzítette, ami később bekerült az FBI ügyiratába is – de nem jelent meg a Page FISA folyamodványok egyikében sem.
    1. Ugyanebben az időszakban Ohr felesége a Fusion GPS-ben dolgozott és segített a Trump elleni ellenzéki kutatás kialakításában. A későbbiekben Ohr átadta az FBI-nak felesége összes ellenzéki kutatását, amelyet a DNC és a Clinton kampány fizetett a Fusion GPS-en keresztül. Az Ohr házaspár kapcsolatát Steele-lel és a Fusion GPS-szel megmagyarázhatatlanul eltitkolták a FISC bíróságtól.
  4. Bill Priestap segédigazgató, az FBI elhárítási osztályvezetője szerint a Steele-dosszié megerősítése az eredeti Page FISA folyamodvány beadásakor még „gyerekcipőben járt”. Miután Steele-t elbocsátották, az FBI egy független csoportja forrásértékelési jelentésében megállapította, hogy Steele jelentései csak minimális megerősítést nyertek. Ennek ellenére, 2017. január elején Comey igazgató tájékoztatta a megválasztott Trump elnököt a Steele-dosszié összegezéséről, annnak ellenére, hogy az – mint az a 2017 júniusában tett tanúvallomásából kiderült – „buja és ellenőrizetlen” volt. És amíg a FISA folyamodvány Steele korábbi hitelt érdemlő, más témákkal kapcsolatos jelentéseinek tapasztalatára alapult, figyelmen kívül hagyta vagy eltitkolta Steele Trump-ellenes anyagi és ideológiai mozgatóit. Továbbá, 2017 decemberében McCabe igazgatóhelyettes tanúskodott a Bizottság előtt, miszerint nem igényeltek volna megfigyelési parancsot A FISC bíróságtól a Steele-dossziéból származó információk nélkül.
  5. A Page elleni FISA folyamodvány említ információt egy másik Trump kampánytanácsossal, George Papadopoupos-szal kapcsolatban is, nincs azonban semmilyen bizonyíték együttműködésre vagy összeesküvésre Page és Papadopoulos között. A Papadopoulos-információ váltotta ki az FBI elhárítási vizsgálatát 2016. júlis végén Pete Strzok FBI-ügynök vezetésével. A különleges tanácsadói iroda Strzokot áthelyezte az FBI emberi erőforrások osztályára annak szeretőjével, Lisa Page (nem áll ismert rokoni kapcsolatban Carter Page-dzsel) FBI jogásszal való tisztességtelen üzenetváltásai miatt, amelyekből kiviláglott mindkettőjük elfogultsága Trump ellen és Clinton javára, akinek vizsgálatában Strzok szintén részt vett. A Strzok/Lisa Page üzenetek rámutatnak arra is, hogy intenzíven megtárgyalták a nyomozást, megszervezték a médiának történő kiszivárogtatást, s kiderül egy találkozás is McCabe igazgatóhelyettessel, hogy megbeszéljenek egy „biztosításpolitikát” Trump elnök megválasztásával szemben.