A Magyar Mozgalom zentai szervezete egy érdekes és izgalmas előadássorozatot indított a Zen kávézóban. Szerdánként az érdeklődők olyan, többé-kevésbé önfenntartó világgal ismerkedhettek meg, amely lényegében itt van tőlünk karnyújtásnyira, Magyarországon. A zenes estéken a jelenlévők megismerkedhettek már az ökofalvak életével, és rálátást nyerhettek arra is, hogy az anyaországban zökkenőmentesen működő példákat hogyan lehetne hozzánk is átültetni. Miképpen menekülhetne el egy kicsiny, de lelkes és kitartó közösség a kötöttségektől, illetve hogyan alakíthat ki egy önfenntartó közeget.

Az esteknek már kialakult egy törzsközönsége, amely a kávé és tea mellett igyekezett megismerni az elé tárt, a jelenleginél sokkal nyugodtabb, s talán szebb világ élményszilánkjait. Ehhez a ciklushoz kapcsolódott Horváth Lehel Fenntartható építészet – autonóm ház című előadása is, amelyben a szabadkai építészmérnök a környezettudatos szalmabála-építészet előnyeiről beszélt. Horváth Lehel korábban a saját tanyáját is ennek jegyében építette ki. Az épületek egy része döngölt falú, a gerendák, cserepek pedig kivétel nélkül újrahasznosítottak. Többedmagával egy szerbiai ökofalu kiépítését kezdte meg 2015-ben Boljevac környékén.

Horváth Lehel egyébként több évtizede a környezettudatos szemlélet híve és tartományunkban elsősorban úgynevezett etnobútorairól ismerik. Mint mondta, a józan paraszti ész alapelveit követve azt vallja, hogy vissza kell térnünk elődeink gondolkodásmódjához, a környezetben megtalálható anyagok természetes felhasználásához és a kalákában, vagyis a közös munkával történő építkezéshez. Szerinte az egyes országokban, így Magyarországon is érvényes tiltások ellenére valójában ettől függ a közösségünk jövője. Az est moderátora Klauz Zoltán volt.

Néhány évvel ezelőtt Zenta közelében, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának kihelyezett tagozata a saját tangazdaságában, Horváth Lehel irányításával felépített egy szalmából készült házat, egyfajta válaszként a a fogyasztói társadalom térhódítására. A saját anyagból és erőből elkészült kis kuckó pedig a robusztus kőházaknál talán jóval kedvesebb, jobb érzéseket keltő, lakhatóbb, de mindenekelőtt könnyebben fenntartható.

(Fotó: Révész Róbert)