KÉRDÉS:

Kedves doktornők!

Azt szeretném kérdezni, hogy a stresszes munkahelyemnek köze lehet-e az ekcémámhoz? Egész nap emberekkel dolgozom, mindenféle van belőlük. Nagyon sokan durván, csúnyán beszélnek velem, pedig nem én vagyok a hibás azért, ha a rendszer nem működik. Én csak egy, tolóablaknál ülő ügyfélszolgálatos személy vagyok, de mindenért engem tesznek felelőssé, hibássá. Amióta erre a munkahelyre kerültem, előjött az ekcémám, s ezért is fordultam Önökhöz ezzel a kérdéssel, hogy a két dolog összefüggésbe hozható-e? Ha igen, akkor azt is szeretném tudni, mit javasolnak, mit csináljak, hogy elmúljon?

Válaszukat előre is köszönöm.

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Hát ez már teljesen egy pszichiáternek való kérdés!

Hiszen ha az ekcémához nem is értek annyira mint egy bőrgyógyász, de a betegségek lelki okaihoz, a lelki alapon kialakuló testi tünetekhez annál inkább. Először írok az ekcémáról általában, utána pedig a lelki okokról és a lehetséges tennivalókról az Ön esetében.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvezést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. A kontaktekcéma a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás. Az egyes anyagok vagy irritáció vagy allergiás reakció révén okozhatnak bőrgyulladást. A legfontosabb teendő a tüneteket kiváltó allergén felkutatása és eltávolítása, amennyiben ez lehetséges. Fontos lehet a helyi kezelés, gyulladás csökkentése, a felülfertőződés elkerülése különféle, orvos által javasolt kenőcsökkel, súlyos estben akár gyógyszerrel kombinálva vagy akár jelentős  életmódbeli illetve munkahelyi változtatásokkal.

Az ekcéma kialakulásának, kiújulásának, krónikussá válásának sokszor lehet lelki oka is, valamilyen megoldhatatlannak látszó belső konfliktus, feszültség, lelki túlterhelés, kimerülés. visszafojtott indulat. Vizsgálat nélkül persze nem tudhatom pontosan, de elképzelhető hogy az Ön esetében is erről van szó, hogy egy allergiás, ekcémás hajlam párosul tartós stresszekkel, munkahelyi lelki túlterheléssel. Írásából azt látom, hogy nehezen tudja megvédeni magát a munkahelyi ártalmaktól, nem tudja magát függetleníteni az Önt érő negatív hatásoktól. Ezt vagy meg kell tanulnia, rendszeres feszültséglevezető beszélgetésekkel, alaposan megizzasztó napi testedzéssel, netalán gyógyszeres feszültséglevezetéssel. De ha egyik sem elég jó, akkor mérlegelendő más munkahely keresése is. Érdemes lenne pszichológus segítségét is igénybe venni.

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva