A belgrádi Fellebviteli Bíróság meghozta az első jogerős ítéletet, amelynek értelmében a banknak nincs joga költséget számolni fel a hitelkérelem feldolgozásáért, illetve kezelési költséget levonni a hitel feldolgozásáért.

 

Az Efektiva banki klienseket tömörítő egyesületből a B92.net megtudta: egyszeri költségről van szó, amelyet a bankok a hitel jóváhagyásakor fizettetnek meg oly módon, hogy bizonyos levonják a jóváhagyott hitel meghatározott százalékát.

„Ez az első jogerős ítélet, amelyet a belgrádi Fellebviteli Bíróság hozott meg. Korábban két azonos tartalmú döntés született a zombori Felsőbb Bíróságon is” – mondta Dejan Gavrilović, az Efektiva elnöke a B92-nek.

A bírósági döntés semmisnek mondja ki a szerződés azon rendelkezését, amely a kezelési költség megfizettetésére vonatkozik, mert az ellentétes a vonatkozó jogszabályokkal, amely a kamatot határozza meg a hitel egyetlen költségeként. A bíróság ítéletében megállapította: nem egyértelmű, milyen valós költségekre vonatkozik ennek a kezelési költségnek a megfizettetése, de még az sem, hogy ilyen költségek valóban léteznek-e, ugyanis a banknak minden költségét a kamatba kell beszámítania.

„A szerbiai bankok az utóbbi 15 évben a szerbiai polgároktól és gazdasági szereplőktől több mint 100 millió eurót szedtek be ezen a jogcímen. Csak a lakáshitelekből 45 millió eurót szedtek be, ha azt vesszük figyelembe, hogy mintegy 90 000 ilyen célú hitel van az országban, melyek átlagos mértéke 50 000 euró, a kezelési költség pedig átlagosan 1 százalék volt” – mondta Gavrilović, aki szerint minden olyan felhasználónak joga van visszakövetelni a kezelési költséget a banktól, akik fizettek a hitel jóváhagyásáért, függetlenül attól, hogy jogi vagy természetes személyről van-e szó, attól, hogy milyen jellegű kölcsönt vettek fel (lakáshitelt, készpénzhitelt, fogyasztói hitelt, autóvásárlási hitelt vagy más célú kölcsönt), illetve az sem számít, hogy a hitelt dinárban, euróban vagy svájci frankban folyósította-e a bank.

Ahhoz, hogy az ügyfél, aki az utóbbi másfél évtizedben vett fel hitelt, visszakapja a kezelési költséget, vádat kell emelnie. Az Efektiva egyesület ehhez ingyenes jogsegélyt kínál tagjainak.