KÉRDÉS:

Nekem a farokcsontnál van 3 kis lyuk, amelyekből szőrszálakat kell kihúzogatni. Időnként nagyon viszket, ülni is elég kényelmetlen. Szeretném tudni, hogy ez mitől van és hogy lehetne kezelni? Köszönöm!

VÁLASZ:

Kedves Kérdező!

Vélhetően dermoid cystáról lehet szó, ami kellemetlen helyen van és be is gyulladhat: olyankor sürgős sebészeti beavatkozást igényel.

Mivel én magam kevéssé értek hozzá, utánaolvastam a szakirodalomban, talán a kérdező is tudja használni.

Az elváltozás a farpofák között, a keresztcsont-farok csont felett, a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók és a bőrön keresztültörő váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Amíg elfertőződése nem okoz gyulladást, ill. abból kialakuló tályogot, általában fájdalmatlan és csak állandó váladékozásával okoz panaszokat. A betegség majdnem mindig bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért gyulladásos formában, tályogként kerül első alkalommal orvos szeme elé.

Többnyire fiatal férfiak betegsége. Az ülő életmód is befolyásolja, a szőrtüszőből a szőr nem tud kifelé törni a csomóban, hanem befelé nő, váladékozást, gyulladást okoz. Heveny stádiumban csak a gyulladást, a tályogot kell kezelni. A teljes elváltozás megszüntetése a  gyulladás elmúltával lehetséges, mindkét esetben sebészeti úton. Kisműtét, általános érzéstelenítésben.

Remélem nem ijesztettem meg nagyon ezzel a leírással…

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva