Horvátország tiltakozó jegyzékben fejezte ki elégedetlenségét Ivica Dačić szerb külügyminiszter múlt heti kijelentése miatt. A horvát államvezetés szerint a szerb diplomácia vezetőjének az ENSZ New York-i székhelyén mondott beszéde azt sugallja, hogy Szerbia tovább folytatja a jasenovaci haláltábor áldozatainak számával való manipulálást és visszaélést, s ezt teszi a napi politikai céljainak elérése érdekében – írja az N1.

A horvát külügyminisztérium a zágrábi szerb nagykövetségnek átadott jegyzékében mélységes elégedetlenségének adott hangot Ivica Dačić külügyminiszter január 25-én New Yorkban, az ENSZ székhelyén a Jasenovac – jog az emlékezetre című kiállítás megnyitóján mondott beszéde miatt.

A horvát külügyminisztérium figyelmeztet: az ilyen és ehhez hasonló, Horvátország irányába tett hazug és sértő kijelentések kétségbe vonják Szerbiának azt a fennen hangoztatott álláspontját, miszerint a megbékélés és a jószomszédi kapcsolatok kiépítése a legfőbb szándéka.

Mint ismeretes Ivica Dačić nyitotta meg az elmúlt héten az ENSZ New York-i székhelyén a jasenovaci áldozatoknak, szerbeknek, zsidóknak, romáknak és a fasizmus elleni küzdelem áldozatainak emlékére létrehozott kiállítást. A megnyitón mondott beszédében kihasználta az alkalmat, hogy odaszóljon Andrej Plenković horvát kormányfőnek: „Ahogyan Plenković elmegy Jeruzsálembe, hogy fejet hajtson Jasenovac áldozatai előtt, elvárjuk, hogy ezt megtegye Horvátországban, Jasenovacon is, és pontosan határozza meg és nevén nevezze, kik is az áldozatok. Hogy ötven-, száz- vagy hétszázezren voltak, és ha csak egyetlen embert is megöltek azért, mert zsidó vagy mert szerb, akkor az nagy szégyen” – mondta a megnyitón Dačić.