A Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti központja és gyártóbázisa 13 hektáros területtel növekszik és 2020-ig jelentős kapacitásbővítésre készül – olvasható a cégcsoport közleményében. Céljuk, hogy Közép-Európa legnagyobb gyártóbázisát hozzák létre Dunaharasztiban.

A Coca-Cola 2012-ben kötött stratégiai partnerségi megállapodást a magyar kormánnyal, eddig 116 milliárd forintot fektetett be az országban. Európa 25 országába szállítanak üdítőitalokat, ásványvizeket és gyümölcsleveket, az előállításhoz pedig kétharmad részben magyar alapanyagokat használnak fel.

A Coca-Cola nem csak üdítőitalokat gyárt: a cégóriás forgalmazza az olasz Lavazza kávékat és olyan szeszes italokat is, mint a Rézangyal pálinkák, a Bacardi, Finlandia vagy a Campari.

A világ legnagyobb üdítőital gyártója egy hete jelentette be egyesült államokbeli, atlantai központjában, hogy 2025-ig teljesen újrahasznosíthatóvá teszi a csomagolóanyagait. A World Without Waste (Hulladékmentes Világ) néven meghirdetett program olyan célkitűzésekkel vág neki az évnek, melyben azt is vállalják, hogy 2030-ra minden palackjukat 50 százalékban újrahasznosított anyagból állítják elő. A gyártásnál csökkentik a műanyag felhasználását és növényi alapú műanyagokra térnek át. Ez utóbbit már használja a cég több országban, köztük Magyarországon is, a technológia lényege, hogy a hagyományos PET palack egy részét növényi alapanyagból, cukornádból állítják elő és egészítik ki. A kartondobozos csomagolóanyagoknál szintén használják a „cukornádas” műanyagot.

A környezetszennyező csomagolás a múlté? (Fotó: Wikimedia)

A környezetszennyező csomagolás a múlté? (Fotó: Wikimedia)

A Coca-Cola Company új, globális csomagolási szabványrendszert is kidolgoz a környezetvédelem érdekében. A vállalat természetesen nem vallja be, mennyi műanyag hulladékot termel évente, de sejteni lehet, hogy Földünk legnagyobb szennyezői közé tartozik. Hiába újrahasznosíthatók a palackok, ha közben azok visszagyűjtéséhez sok országban egyáltalán nem állnak rendelkezésre a feltételek.