Traktorok, kombájnok, munkagépek és terményfeldolgozók kavalkádjában a mezőgazdaság digitalizálásának szerepéről és jövőre gyakorolt hatásáról beszélve nyitotta meg Fazekas Sándor magyar mezőgazdasági miniszter szerda délután Budapesten az AGROmashEXPÓt.

A miniszter szerint a mezőgazdaság korszakváltás előtt áll, mivel a digitalizálás rendkívüli módon terjed ebben az ágazatban is. A digitalizálás hatásainak teljességét ma még szinte lehetetlen felmérni, vélekedett, de azzal lehet és kell is számolni, hogy a termelési technológiákat és folyamatokat, a vezetői döntéshozatalt és a termékpályák működését jelentősen átalakítja.

A digitalizálás ugyan már jó egy évtizede masszívan jelen van az agrártechnológiában, öröm látni, hogy 2018-ra ezt a magyar agrártárca is felfedezte.

A szabadkai DES pálinkafőzői

A szabadkai DES pálinkafőzői

Az Agrárexpó 36-ik, az Agrárgépshow pedig nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Hungexpo területén. Január 27-ig várja az érdeklődőket közel 400 kiállító, számos konferencia, előadás és termékbemutató.

Szerda délután átadták a termékdíjakat is, melynek nyertesei közül talán az év traktora, a Valtra T254 Versu Smart Touch traktor viszi a prímet (melyet részletesen bemutatunk a Családi Kör február 8-ai számában), de a John Deer 9RX 4 gumihevederes törzscsuklós traktora sem kutya. Természetesen csillagos egekbe érő árakkal, amelyeket még sokáig nem fogunk tudni megengedni magunknak.

A földművelésügyi miniszter szorgalmasan végiglátogatott minden díjnyertes standot és elbeszélgetett minden kiállítóval, akiknél valamilyen újdonságot fedezett fel a gépgyártás, agrárgazdálkodás területén.

A társrendezvényként csatlakozó Kertészet és Szőlészet-Pincészet kiállítások ugyancsak érdekes programokat kínálnak. És hogy Vajdaság sem maradjon képviselet nélkül, a Szőlészet szekcióban például több termékkel is bemutatkozik a szabadkai DES. Elsősorban pálinkafőzőikkel büszkélkednek, de gyümölcsdarálók és bográcsok is szerepelnek kínálatukban.

Ha szeretnének ellátogatni a rendezvényre, váltsák meg jegyüket az interneten keresztül mert úgy sokkal olcsóbb. Jegyváltás és bővebb információ itt.

(A fotók a szerző munkája.)