A Berlinben múlt héten megrendezett Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche – IGW) írta alá négy újabb ország az Európai Szója Nyilatkozatot. Ezzel csatlakoztak a GMO-mentes szója termesztése mellett kiálló országokhoz.

Koszovó, Macedónia, Moldova és Montenegró az a négy új tag, akikkel együtt már 23 országban termesztenek GMO-mentes szóját Európában. Ez nem azt jelenti, hogy az érintett országok nem is használnak genetikailag módosított szójatermékeket, hiszen sokan a takarmányozásban szükséges mennyiséget importból egészítik ki. Ennek nagy részét Dél-Amerikából hozzák Európába.

Ma a világ szójatermesztésének nagyjából 80 százalékát génmódosított változat teszi ki. Az európai országok összefogása arra irányul, hogy csökkenteni tudják az importot és hogy a GMO-mentes szójával piaci előnyre tegyenek szert. Ez a termék 20, akár 30 százalékkal is magasabb áron értékesíthető a világpiacon, mert prémium kategóriát képvisel.

Azt, hogy a magyaroknál milyen komolyan veszik a „keleti nyitást” bizonyítja, hogy 2018 nyarán Magyarországon rendezik a Kína–Európa szójakonferenciát.

Magyarországon folyamatosan nő a szója vetésterülete: 2010-ben még csak 36 000 hektáron termesztették ezt a hüvelyest, a vetésterület mára több, mint 77 000 hektárra nőtt.

Szerbiában az utóbbi években meghaladta a 150 000 hektárt a vetésterület és ennek közel 90 százaléka Vajdaságban található.

Szerbia már korábban elkötelezte magát a GMO-mentes szója mellett az úgynevezett Donau Soja Szövetség tagjaként és kiemelkedőnek számít a tagországok közül, ugyanis saját maga képes megtermelni a számára szükséges összes szójamennyiséget.