Szerbia kormánya hivatalosan is jelezte, hogy készek befogadni az EU által megszabott kvótákban előírt számú menekültet – adta hírül a 444.hu a EuroNews által közzétett cikk alapján.

Az ország még nem is tagja az Európai Uniónak, ugyanakkor kiemelt helyet foglalt el a menekültek balkáni útvonalán, sok tízezer ember haladt át itt, legtöbben Magyarország felé, amíg fel nem épült a magyar-szerb határon a kerítés.

„Ha az EU úgy dönt, hogy a menekülteket az EU kvóták alapján kell elosztani, akkor Szerbia ebben természetesen részt vállal. És nem csak a jövőben leszünk készen erre, már most is ezt csináljuk. Jelenleg is 4000 menekült él országunkban, akiket minden segítséggel ellátunk, amit egy állam adhat egy menekültnek” – mondta erről Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter.

A cikk kitér arra is, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia továbbra is ellenzi a menekültek kötelező elosztását szabályozó uniós rendelkezést. Ugyanakkor nemrég kiderült, hogy Magyarország az elmúlt évben 1300 menedékkérőt fogadott be, pont annyit, amennyit a kvóták alapján kellene teljesíteni. A kormány szerint a menekülteket nem a kvóták, hanem a genfi egyezmény alapján fogadták be.

A nyitóképen Aleksandar Vučić – akkor még kormányfőként – közel-keleti menekültekkel fényképezkedik a magyarkanizsai befogadóközpontban 2015. szeptember 3-án. (Tóth Imre felvétele)