A szerb belügyminisztériumnak nincs olyan együttműködése a prištinai hatóságokkal, amelynek részeként adatokat cserélnének, vagyis tájékoztatnák egymást a saját eredményeikről, így a belgrádi vezetés Oliver Ivanović meggyilkolásával kapcsolatban sem értesült hivatalosan a koszovói nyomozati fejleményekről – írja a Večernje novosti. Nebojša Stefanović belügyminiszter vasárnap reggel beszélt erről, amikor elmondta azt is, hogy olyan érzése van, mintha a nyomozás lassítása, illetve annak nem elég gyors lefolytatása lenne egyesek célja. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte nagyon sok téves információ került nyilvánosságra és terjedt el a bűncselekménnyel kapcsolatban.
„Majd meglátjuk, hogy holnap milyen bejelntéssel állnak elő, de én szeretném, ha találnának bármit, ami hozzásegíthet bennünket az elkövetők mielőbbi azonosításához, ilyen tekintetben azoban egyáltalán nem bíztatóak az előjelek, sem a nyomozati cselekmények, vagyis inkább a terepen tanúsított tétlenség. Mindebből semmi sem ad okot a bizakodásra” – nyilatkozta a belügyminiszter a Pink televízió munkatársának. Mint mondta, „többé már nem lehetünk biztosak abban sem, hogy mozgásban lévő járműből adták le a gyilkos lövéseket, vagy sem, de abban sem, hogy egy vagy két autó vett részt a támadásban, s kérdés továbbá az is, hogy miért szivárogtatják ki mindezt a nyilvánosságnak”.
„Mi van a biztonsági kamerák felvételeivel, amelyek nem is csak az érinett épületen, de a szomszédos ingatlanokon is működtek” – tette fel a kérdést Nebojša Stefanović. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szerb hatóságok segíthetnek a nyomozásban, és az első pillanattól fogva azon az állásponton voltak, hogy akárkik álljanak is a bűncselekmény hátterében, akárkik legyenek is a végrehajtrók és a megrendelők, a lehető legszigorúbban le kell csapni rájuk. Szerbia mindent megtesz, amire államként lehetősége van, minden intézményét és hatóságát arra ösztönzi, hogy segítsen Oliver Ivanović gyilkosainak felderítésében – mondta a politikus.
„Ezt a vállalást teljesen őszintén tettük és semmilyen változás sincs benne továbbra sem. Az igazi probléma azonban az, hogy már így is túl sok nap telt el a követeléseink nyilvánosságra hozatala óta, s láthattuk a prištinaiak, a kormányfőjük válaszát, amelyben egyértelműen kimondta, hogy nem engedik meg a szerb nyomozó hatóságoknak, hogy részt vegyenek az ügy felderítésében” – panaszolta Nebojša Stefanović. Szerbia, mint mondta, azt kéri, hogy az ország ügyészségének, rendőrségének, biztonsági szolgálatának, mindenkinek, aki bármiben is segíthet, tegyék lehetővé, hogy bekapcsolódjon a nyomozásba, annak érdekében, hogy az információkat megosszák egymással. A belügyminiszter szerint a szerb belügyi szervek tapasztalata hozzásegíthet ahhoz, hogy a bűncselekmény elkövetőit és megrendelőit nagyon gyorsan azonosítsák.