91 évesen távozott az örök „konyhamezőkre” Paul Bocuse, a francia konyhaművészet nagymestere, a kulináris világ doajenje.

A francia konyha pápájának mondott Bocuse soha nem adta fel gyökereit, Dél-Franciaországban, Lyonban a folyóparton ugyanabban a házban élt az emeleten, ahol született és ahol a családi konyha „kinevelte”. A családi szakács-vonal az 1700-as évekig vezethető vissza. Bocuse 16 évesen lépett be tanulni a La Mere Brazier csapatához, amiről később úgy nyilatkozott: „kemény volt, korán kellett kelni, megfejni a teheneket, megetetni a malacokat, kitakarítani, majd főzni…Sokat változott a szakma azóta…hol van már a szén? Megnyomsz egy gombot és jön a meleg.”

A családi éttermet 1956-ban vette át apjától.

Harcolt a második világháborúban, ahol megsebesült és egy amerikaiak által fenntartott kórházban ápolták. Mivel vért is kapott, azontúl azt mondogatta, amerikai vér is csordogál az ereiben. A lyoni éttermén mindig ki van tűzve egy amerikai zászló is.

Bocuse három Michelin csillagot söpört be élete során, folyamatos újító volt, a jó minőségű, friss alapanyagokra helyezte a hangsúlyt és az úgynevezett nouvelle cuisine híve, sőt úttörője volt. Ezen irányzat annak felismerésén alapult, hogy a klasszikus régi francia konyha nem tartható fenn a modern korban, mert könnyebb, kevésbé sült-főtt ételekre van szükség egészségesebb és kisebb adagokban.

Az egyetlen összetevő, amitől sosem tudott elszakadni a vaj volt, azt mondta, a vaj egy varázslatos termék, amit semmi nem tud helyettesíteni.

2011-ben a Culinary Institute of America az évszázad séfjének választotta és oktatóéttermet nyitott a nevével.

Számos díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhetett, a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja is volt. Pályája során az összes francia elnöknek főzött.

Magánélete nem volt botrányoktól mentes, amolyan igazi francia fickó volt. Három nővel élt együtt és nem is tagadta, hogy a gyengébbik nem nagy hódolója.

A róla elnevezett Bocuse d’Or a világ leghíresebb séfversenye – melynek magyar fordulója február elején lesz Budapesten – a közönség aktív részvételével zajlik, lényege, hogy a séfek ugyanazokat az alapanyagokat kapják meg és ugyanannyi idő áll rendelkezésükre egy-egy nagyszerű fogás elkészítésére.

Bocuse 2005-ben szívműtéten esett át és később Parkinson-kórral is küzdött. Saját szakmájáról és a tévedésekről egyszer így nyilatkozott:

„Ha egy építész hibázik, befuttatja azt egy kis repkénnyel, ha egy orvos hibázik, elföldeli a „hibát” , ha egy szakács hibázik, ráönt egy kis szószt és azt mondja, ez egy új recept”.