Az elektronikus kereskedelem manapság már szinte minden országban egyre nagyobb piaci szegmenssé válik, legalábbis ott, ahol adottak ennek feltételei. Szaporodnak a webáruházak, várakozáson felül nő az e-kereskedelem az Európai Unióban – derült ki a holland Dataprovider cég által közzétett jelentésből. De hol tart Szerbia? Utolérheti-e például Magyarországot?

A magyarországi e-kereskedelem várakozáson felüli teljesítménye élénkítően hat a szektor szereplőire: harmadik éve húsz százalék körüli a szegmens növekedése, ami egész Európában példaértékűnek számít. Ennek ellenére a magyar kiskereskedelem csupán öt százaléka valósul meg online, holott az Európai Unió átlaga 8,7 százalék körül mozog. Kifejezetten alacsony a magyar webáruházak száma: míg Németországban körülbelül százhetvenötezer, az Egyesült Királyságban száznyolcezer, Hollandiában nyolcvankétezer webáruház üzemel, addig Magyarországon ez a szám csupán tizenháromezer – foglalta össze az Intengo szakértője.

Intengo árösszehasonlító | INTENGO

ll➤ Mutatjuk a legjobb árakat! ✅ Találd meg a legjobb ajánlatokat! ✅ Spórolj durva összegeket! „”” INTENGO árösszehasonlító

Magyarország és Szerbia e-kereskedelmi bevétele között hozzávetőlegesen hatszoros különbség realizálódott 2017-ben. Noha a reprezentatív adatok közzétételére még várnunk kell, a tendenciák aligha változnak számottevően.
Közép- és Kelet-Európa e-kereskedelmét alapjaiban határozzák meg az úgynevezett webplázák, amelyekben szinte mindent megvásárolhatunk a mobiltelefontól kezdve a szemránckrémen át a kutyatápig. Ezek az online üzletek a termékpaletta folyamatos bővítésével igyekeznek növelni a tranzakciók számát és az átlagos kosárértéket, s így a bevételt is. A régió országaiban szinte kivétel nélkül ezek a webplázák uralják a piacot.
A régióban meghatározó szerepet betöltő webplázák folyamatosan keresik a bővítés lehetőségét: a román eMag, a cseh Mall és Alza, illetve a magyar alapítású Extreme Digital folyamatos terjeszkedéssel igyekszik a vetélytársai elé kerülni. A feltételek javulása felkeltheti a nemzetközi e-kereskedők figyelmét, ezzel új korszak kezdődhetne az online piacon.
Jelenleg azonban nagyobb az esély a kínai Alibaba megjelenésének, hiszen logisztikai központ megnyitására készül Szerbiában az internetes óriáscég.
A jelenlegi szerbiai e-kereskedelem mozgatórugói a tematikus webáruházak, amelyek egy-egy szegmensben meghatározó szerelővé tudtak válni. Habár egy-egy látogatóra európai viszonylatban kifejezetten keveset kell költeniük, a fejletlen pénzforgalmi és logisztikai háttér nem ösztönzi őket a  szerbiai jelenlét erősítésére. A kedvezőtlen piaci környezetben tehát a hazai szereplőknek több idejük marad megerősödni és felkészülni a felgyorsuló e-kereskedelem kihívásaira.