A Koszovóban élő szerbek legfőbb érdeke a béke, és most épp erre van a legnagyobb szükségük – mondta szombaton Kosovska Mitrovicában Aleksandar Vučić szerb államfő. „Nincs másik otthonuk, és nem akarjuk, hogy ezt a meglévőt elhagyják, ez a szerb állam érdeke” – idézte az elnök szavait a Beta hírügynökség. Vučić a helyi egyetem épületében folytatott megbeszélést a koszovói szerb pártok képviselőivel.

A találkozón megjelent helyiek közül többen is követelték, hogy az észak-koszovói szerbeket lássák el fegyverekkel. Aleksanadar Vučić újságíróknak elmondta, hogy ez az igény a zárt ajtók mögött megtartott egyeztetéseken is többek részéről felmerült.

„Azt válaszoltam nekik, hogy Szerbia azzal fogja segíteni őket, hogy pénzt ad óvodákra, iskolákra és egészségügyi intézményekre. Arra kérem Önöket, hogy engedjék meg nekünk, hogy ne használjunk fegyvereket, sokkal többet ér, ha milliószor is tárgyalok Hashim Thaçival és Ramush Haradinajjal, mintha egy fegyvert is elsütnének bárhol” – mondta Szerbia elnöke.

Aleksandar Vučić hangsúlyozta, hogy a találkozóra az összes politikai szervezet képviselőit meghívták, nemcsak a kormányzó pártokat, és köszönetet mondott azért, hogy eleget is tettek az invitálásnak mindazok, akik – ahogy ő fogalmazott – meghozzák a döntéseket Észak-Koszovóval kapcsolatban. „A találkozó három órán át tartott, komoly megbeszéléseket folytattunk arról, hogyan halad mindannak a megvalósítása, amiről Brüsszelben megegyeztünk, de az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatának tiszteletben tartásáról is, az útépítésekről, valamint a mind nagyobb egyenjogúság és tisztelet kiépítéséről nemcsak Koszovó északi részén, hanem annak egész területén. Mindenki nyíltan beszélt mindezekről, megértettük egymást, még ha nem is feltétlenül kellett mindenben egyet is értenünk” – mondta újságíróknak.

Aleksandar Vučić szerint a találkozó résztvevői leginkább a város déli, albán ellenőrzés alatt álló részéből induló támadásoktól rettegnek. „Biztosra veszem, hogy senki nem tervez ilyesmit, és eszébe nem jutna, hogy elüldözze a szerbeket az otthonukból” – mondta az államfő, aki megígérte azt is, hogy Szerbia a továbbiakban következetesen olyan politikát folytat majd, amely lehetővé teszi, hogy megvédje a koszovói szerbeket.

Oliver Ivanović meggyilkolásáról szólva Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy a bűncselekmény felderítése az előfeltétele annak, hogy az emberekből eltűnjön a félelem, és kialakuljon egyfajta új, pozitív szemlélet a jövőjükkel kapcsolatban. „Most itt az alkalom, hogy a prištinai hatóságok megmutassák, mihez kezdenek. Attól függetlenül, hogy milyen, szerb, albán vagy idegen nevük van, a gyilkosság végrehajtóival és megrendelőivel szemben nem fogunk kegyelmet tanúsítani” – nyilatkozta Szerbia elnöke, jelenti a Beta.

A szerb államfő koszorút helyezett el Kosovska Mitrovicának azon a pontján, ahol Oliver Ivanovićot meggyilkolták. (Fenti képünk az AFP fotója.)