Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma kezdeményezte egy boszniai menekült amerikai állampolgárságának megvonását: Eso Razić ugyanis húsz évvel ezelőtt menekültként érkezett az országba, de azzal gyanúsítják, hogy a boszniai háború idején, az 1990-es évek elején három embert meggyilkolt. Razić a minisztérium állítása szerint hazudott, hogy menekültstátust kapjon az Egyesült Államokban. Az állampolgárság megszerzését követően teherautósofőrként élt Iowában.

Razićot azzal gyanúsítják, hogy háborús bűnöket követett el a Horvát Védelmi Tanács (HVO) tagjaként és részt vett egy sebesült szerb fogoly meggyilkolásában, amikor pedig felbomlott a bosnyák-horvát szövetség, egykori harcostársai ellen fordult és két horvát nemzetiségű embert meggyilkolt – legalábbis ez derül ki abból a dokumentációból, amelyet az amerikai hatóságoknak a boszniai rendőrség küldött meg. Ha valóban elkövette a terhére rótt bűncselekményeket, nem kaphatott volna állandó tartózkodási engedélyt, illetve állampolgárságot.

A hírügynökségi jelentések szerint Razić félrevezette a hatóságokat, amikor 1998-ban menekültstátusért folyamodott. A bevándorlási vízumkérelmében azt tüntette fel, hogy a háborúban elveszítette családi házát és borbélyműhelyét, illetve, hogy fogságban tartották és megkínozták, azt viszont nem közölte, hogy a háború ideje alatt félkatonai alakulatok tagjaként szolgált, illetve tagadta, hogy népirtásban vett volna részt, vagy bárkit megölt volna vallási vagy politikai hovatartozása miatt.

Amennyiben a boszniai hatóságok adatai valósaknak bizonyulnak, Razićra az amerikai állampolgárság megvonása és kitoloncolás vár, tudatta az N1.