A hollandiai Groningenben szerdán késő este adták át a European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megmérettetésének kategória-díjait, ahol a péterváradi EXIT fesztivál nyerte a legjobb európai nagyfesztivál díját.

Az Exit több mint 35 ország 3500 fesztiváljával mérkőzött a legjobbnak járó elismerésért. Az Exit három kategóriában is a döntőbe került: a végül megnyert legjobb nagyfesztivál kategória mellett a legjobb fesztiválszervező és a társadalmi aktivitás kategóriában is dobogós volt.

Dušan Kovačević, az EXIT alapítója ennek kapcsán kijelentette: „Valóban hihetetlen, hogy négy év után ismét megnyertük a világ legfontosabb fesztiválelismerését, ráadásul a legnehezebb kategóriában, ahol a legnagyobb költségvetésű európai fesztiválok versengenek, olyanok, amelyeknek akár ötvenszer több pénz áll rendelkezésre, mint nekünk. Az érzés leírhatatlan, rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a legnagyobb elismerést visszahoztuk Újvidékre, a kultúra európai fővárosába, Szerbiába, a régiónkba. A díjat a Balkánnak ajánljuk azzal a kívánsággal, hogy az EXIT öt fesztiválja Szerbiában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Romániában hozzájáruljon, hogy ebben a térségben a barátság és a szeretet üzenetei terjedjenek, hogy a »csendes balkáni többség« valóban többséggé váljon és biztosítsa a tartós békét és biztonságot ezen a vidéken. Rendkívüli év van mögöttünk, előttünk pedig egy olyan, amelyben még nagyobb szabású terveket szeretnénk megvalósítani”.

Az EXIT olyan fesztiválok elől nyerte meg az elismerést, mint a Sziget, a Tomorrowland, a Lowlands, a Wacken Open Air stb.