Oliver Ivanovićot csütörtökön Belgrádban temették el: a koszovói szerb politikus búcsúztatásán nagyszámú polgár vett részt Szerbia minden részéből. Politikus nem mondott beszédet a temetésen, noha a szerb kormány küldöttséggel képviseltette magát, amelynek élén Ana Brnabić kormányfő és Marko Đurić, a Koszovói Iroda igazgatója állt. Rajtuk kívül sok miniszter, kormánypárti és ellenzéki tisztségviselő volt jelen az újbelgrádi temetőben.

Milena Ivanović, az elhunyt özvegye a sajtónak arról beszélt: soha többé nem tér vissza Koszovóba.
A fiam és én végeztünk Koszovszka Mitrovicával, a félelem, sötétség és fájdalom városával. Oliver az életét adta Koszovóért és a szerbségért, amikor segítséget, védelmet kért, senki sem válaszolt. Most azt mondják róla, hogy hős. De hol voltak azok, akik most magasztalják akkor, amikor a legnagyobb szükségünk volt rájuk?” – kérdezte az özvegy, tudatja a Telegraf.rs.

Pristina végérvényesen elutasította, hogy Belgrád közreműködjon Oliver Ivanović, a koszovói szerbek egyik vezetője meggyilkolásának felderítésében, tudatta a sajtó.

Nebojša Stefanović belügyminiszter szerint a koszovói kormányfő elutasító magatartása teljességgel elfogadhatatlan, tudatta a B92. „A legfontosabb pristinai intézmények ilyen reakciója egyértelműen arra utal, hogy nincs meg a szándék a gyilkosok felkutatására és megbüntetésére, de még a nyomozás szakszerű lefolytatására sem” – mondta a szerb belügyminiszter, aki szerint nyilvánvaló a szándék, hogy a nyilvánosság figyelmét másfelé tereljék, s hogy megnehezítsék a gyilkosság valódi indítékainak felderítését.

„Az Eulex és az Unmik irányána is tolmácsoltuk követelésünket, hogy a szerbiai nyomozóhatóságot is vonják be a munkába, de a nemzetközi szervezetek még csak válaszra sem méltattak bennünket. Különösen aggasztó, hogy az Eulex nem vesz aktívabban részt a nyomozásban, amire eddig nem volt példa” – mondta a miniszter, aki megismételte: Szerbia kitart azon követelése mellett, hogy ügyészsége, rendőrsége és nyomozói részesei legyenek az ügy felgöngyölítésének.

Koszovó igazságügyi minisztere korábban kijelentette: Pristina nem engedélyezi Belgrádnak, hogy bekapcsolódjon Oliver Ivanović meggyilkolásának feltárásába, noha kész jogsegélyszolgálatot fenntartani Szerbiával.