KÉRDÉS:

Cukorbeteg vagyok. A nem inzulinos gyógyszereim mellett szedhetek-e Omega-3-at, Ginkgo bilobát és vitaminokat? Ez kihatással van-e a cukorbetegségre?

VÁLASZ:

Kedves kérdező!

Anélkül, hogy részletesen belemélyednék a cukorbetegség tünettanába és kezelésébe, kérdésére reagálva azt tudom mondani, hogy az említett vitaminok és táplálékkiegészítők bár a cukorbetegség lényegi okára, tehát az inzulintermelés zavarára nem hatnak, így vélhetőleg a vércukorszintre sem, de kedvezően befolyásolhatják a cukorbetegség szövődményeit, és a gyakran ezekkel együtt járó általános érelmeszesedést. A cukorbetegség sajnos károsítja az ereket, az apró hajszálerek falait is, és így bizonyos szervek, mint a szem, vese, végtagok vérellátását, valamint a vérerek károsításával együtt a perifériás idegek fokozatosan csökkenő érzékenységéhez, csökkenő működéséhez vezet. A Ginkgo biloba kivonat az agyi és az egyéb perifériás vérellátás serkentését tudja elérni, az Omega-3 a koleszterinszint és így az érelmeszesedés csökkenéséhez vezethet, a különféle vitaminok pedig javítják az általános erőnlétet, erősítik az immunrendszert, mint a C-vitamin és a D-vitamin, a B-vitamincsoport pedig a környéki idegek, főleg a végtagokat ellátó idegek velőhüvelyeinek megtartásában segít.

Összefoglalva, az említett vitaminok és antioxidánsok nincsenek rossz hatással a vércukorszintre, érdemes ezeket szedni, lassíthatják a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.

Üdvözlettel,
Éva