A jobboldali román államfő egykori pártja, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője szerint Klaus Johannis a kisebbik rosszat választotta, és nem sétált bele a szociáldemokraták (PSD) által állított csapdába, amikor ellenkezés nélkül kormányalakítási megbízást adott a PSD miniszterelnök-jelöltjének, Viorica Dăncilă EP-képviselőnek.

Călin Popescu-Tăriceanu

A PNL elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Raluca Turcan (nyitóképünkön), a francia közszolgálati rádió, az RFI román adásának nyilatkozva csütörtökön rámutatott: nagy nyomás nehezedett Johannisra, hogy utasítsa el a – sokak által alkalmatlannak ítélt – kormányfő-jelölt kinevezését, de Turcan szerint ez egy „ördögi terv” része volt. A politikus kifejtette: Liviu Dragneáék alig várták az elutasítást, hogy alkotmánysértésre hivatkozva felfüggeszthessék hivatalából az államfőt és Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt ültethessék a helyére, aki ideiglenes elnöksége egy hónapja alatt kihirdethette volna az igazságügyi törvényeket és „lefejezhette” volna az ügyészségeket.
A PNL frakcióvezetője szerint a „társadalom minden sejtjét átszövő korrupció” visszatérésénél kisebb kárt okozhat az, hogy a Liviu Dragnea PSD-elnök bábjának tartott Viorica Dăncilă lehet a kormányfő. A Dăncilă-kabinet hatalomra jutását úgy lehet alkotmányos módon megakadályozni, ha nem kap elegendő voksot a parlamentben – mondta Turcan. Szerinte ezt nem lehetetlen elérni, ha minden „tisztességes törvényhozó” a beiktatás ellen szavaz.
A PNL politikusa szerint pártja ennek érdekében nemcsak a jobbközép ellenzék pártjaival, hanem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a PSD és a vele együtt kormányzó liberális ALDE törvényhozóival is fel fogja venni a kapcsolatot.

Klaus Johannis

Klaus Johannis a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetés után szerda este adott kormányalakítási megbízást a PSD jelöltjének, a szociáldemokraták nőszervezetét vezető Viorica Dăncilă EP-képviselőnek. A jobboldali államfő az alkotmányos előírásokkal indokolta, hogy nem kérdőjelezte meg a parlamenti többség kormányalakítási jogát – jelentette a Magyar Távirati Iroda.
A 2016-os decemberi választások óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamenti mandátumok több mint negyvenhét százalékával rendelkezik, koalíciós partnerével, a hatszázalékos szabadelvű ALDE-val együtt pedig – az RMDSZ nélkül is – többsége van a parlamentben.