KÉRDÉS:

Két lánykám van, egy 8 és egy 5 éves. Egyik sem volt bárányhimlős, de volt olyan ismerős család, amelyben a gyerekek elkapták, el is vittem a lányokat, hogy játszanak együtt, de nem jelentek meg rajtuk a pöttyök. Mindkét lányom kapott védőoltást. Az érdekelne, hogy ennek ellenére lehetnek-e bárányhimlősek, és ha igen, akkor az mivel jár?

VÁLASZ:

Kedves anyuka!

A Családi Kör december 14-ei számában már írtam a bárányhimlőről. A bárányhimlő elleni élő, legyengített védőoltás két adagban, hat hét különbséggel beadva a gyermekek 93%-ánál biztosítja a betegség megelőzését. Lánykái védőoltással védettek a súlyos lefolyású bárányhimlővel szemben, azonban az oltott egyéneknél is kialakulhat a fertőzés. A vakcina után jelentkező áttöréses bárányhimlő enyhe lefolyású és szövődménymentes.

Az önök esetében a látogatást követő 14–21 napos lappangási idő után hőemelkedés, enyhe láz, viszketés és néhány bőrkiütés jelenhet meg. Erre azonban igen kicsi az esély.

A nem oltott egyéneknél alakulhat ki bőrfertőzés, vérmérgezés, tüdőgyulladás, májgyulladás vagy agyvelőgyulladás, mint szövődmény, amely kórházi kezelést igényel.

Üdvözlettel,
Ilona