Ferenc pápa sokszor bebizonyította már, hogyan kell(ene) viselkednie egy keresztény papnak a szeretet hírnökeként. Ezúttal nem „migránsokat símogatott”, hanem dél-amerikai repülőútján, 11 ezer méter magasságban, csütörtökön összeadott két légiutas-kísérőt a személyzet tagjai közül.

A 31 éves Paula Podest és férje, a 41 éves Carlos Ciuffardi a Latam légitársaságnak arra a járatára volt beosztva, amellyel a Szentatya Santiagóból Iquique városába utazott. A nyolc évvel ezelőtt polgári esküvőn egybekelt kétgyermekes pár megkérte Ferencet, hogy adja áldását házasságukra. Egyházi esküvőjük ugyanis elmaradt, mert templomuk súlyosan megrongálódott a 2010-es chilei földrengésben.

Áldás helyett a pápa kapásból megkérdezte, akarják-e, hogy ott rögtön összeadja őket. –Biztosak vagytok benne? – kérdezett vissza Ferenc pápa az igenlő válaszra.

A rövid ceremóniára a gép orrában került sor, a tanúk a légitársaság elnöke és egy, a pápával utazó püspök voltak. Ferenc kézen fogta a boldogságtól repeső párt és az esketésnél csak annyit kérdezett tőlük, szeretet tölti-e be frigyüket, és hogy együtt akarják-e leélni egész életüket.

A Vatikán szóvivője megerősítette, hogy a házasság szentsége az égben is érvényesen kiadható – valamint, hogy ez az első házasságkötés, amit egy pápa valaha is a levegőben bonyolított le. Ferenc egy rögtönzött házassági bizonyítványt is aláírt a fedélzeten.

A rendkívüli eseményt aligha lehet pusztán rácsodálkozással elkönyvelni. Ferenc pápa többszörös példát statuált híveinek és a világ minden jószándékú emberének: azt, hogy nyolc évi „bűnt” (elmulasztott egyházi formaságot) is legyőz a szeretet és a keresztényi megértés. Meg azt, hogy ez a pápa valóban a szeretet hírnöke ezen a földön – és a levegőben is.