Koszovszka Mitrovica polgárak szerdán elbúcsúztatták az előző nap meggyilkolt szerb politikust, Oliver Ivanovićot. S Szabadság, Demokrácia, Igazság polgári kezdeményezés székháza előtt nagyszámú polgár gyűlt össze, hogy utolsó útjára kísérje a politikust. A holttestet később Belgrádba szállították, ahol felravatalozták, hogy a polgárok itt is búcsút vehessenek tőle. A temetése csütörtökön lesz.

Oliver Ivanović a Srna hírügynökségnek nyilatkozva a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy tart egy ellene irányuló esetleges merénylettől. A Szabadság, Demokrácia, Igazság polgári kezdeményezés elnöke arról is beszélt, hogy Koszovszka Mitrovica északi részén nagyon rossz a közbiztonság.

„Tartok tőle, hogy ebben az instabil helyzetben ártatlanok is áldozattá válhatnak, s be kell vallanom, hogy a saját biztonságomért is aggódom” – jelentette ki Ivanović január 12-én, aki akkor arról is beszélt, hogy politikai pártot tervez alapítani, ami „vélhetően zavarni fog egyeseket”, illetve arról is, hogy több alkalommal figyelmeztette a szerb és a nemzetközi tisztségviselőket, hogy Koszovó északi részén, különösen Koszovszka Mitrovica északi részén nagyon aggasztó a közbiztonság helyzete. „Remélem, az illetékesek komolyan veszik figyelmeztetésünket” – mondta akkor.

Oliver Ivanović a Vreme hetilapnak az ősszel adott interjújában arról beszélt, a lakosság körében hihetetlenül megnőtt a félelemérzet.

„Mintegy száz emberrel beszélgettem a szabadulásomat követő néhány hétben, egy sem akadt közülük, aki az első néhány mondatban nem vetette fel a közbiztonság kérdését. Egyértelmű leszek: ezek az emberek nem az albánoktól félnek, hanem a szerbektől, a helyi bűnözőktől és kiskirályoktól, akik rendszámtábla nélküli terepjárókkal közlekednek. Minden utcasarkon kábítószert árulnak, minden szülő retteg emiatt. Volt ilyesmi korábban is, de nem ilyen mértékben és ezek az emberek nem voltak olyan önteltek, mint most. A rendőrség mindezt látja, de nem reagál, ezért a polgárok védtelennek érzik magukat, annak ellenére is, hogy a koszovói rendőrségben a mi embereink vannak, szerbek, egyesek közülük korábban szerb rendőrök voltak, de ők se tesznek semmit. Csak néhány adat: az utóbbi pár évben Mitrovicában több mint ötven esetet jegyzünk, amikor autókat gyújtottak fel, kézigránátokat robbantottak, de volt két felderítetlen gyilkosság is. Mindez egy alig két és fél négyzetkilométeres területen történik, amelyet teljes egészében lefednek a térfigyelő kamerák. Nyilvánvalóan tart a rendőrség attól, hogy ne kerüljön a tettesek útjába, vagy a tettesek kapcsolatban állnak a biztonsági szolgálatokkal. Egyesek szerint a rendőrség egyszerűen alkalmatlan, de ezt nehezen hiszem el” – mondta Oliver Ivanović.