Ha létezne olyan vetélkedő, melyben amerikai elnököket kell felismerni egyetlen mondatuk alapján, ez lenne az a kérdés, amit tutira senki nem hibázna el.

Ki emlékszik már Clinton elnökkel kapcsolatban Daytonra, a pozitív államháztartási mérlegre, a kereskedelmi korlátok lebontására, a környezetvédelmi törvényekre, Szomáliára vagy a Grammy-díjra, melyet eddig egyedülálló módon nemcsak Bill, hanem felesége, Hillary Clinton is megkapott. Nos, mindezek elhalványodnak a hírfogyasztó emlékezetében, de Monica Lewinsky nevére kapásból emlékszik az idősebb és fiatalabb korosztály is.

A Drudge Report nevű jobboldali konzervatív hírportál robbantotta a bombát 1998. január 17-én. Néhány nappal később a Washington Postban megjelent írás után már nem lehetett megállítani a cunamit: Monica Lewinsky kisasszonynak az elnökkel folytatott viszonya nyilvánosságra került. Az akkor 25 éves, Fehér Házban dolgozó gyakornok először tagadta, hogy az elnökkel kalandozott volna, később azonban kénytelen volt beismerni a dolgot, mert óvatlan módon elkotyogta azt egy kolléganőjének, aki – nyilvánmvalóan későbbi használatra – rögzítette Lewinky kisasszony szavait.

A (végül is sikertelen) leváltási eljáráshoz vezető problémát nem az okozta viszont, hogy az elnök szoknyabolond és még elnöksége idejére sem tudja visszafogni magát (JFK-nek, sőt az idősebb Bushnak is volt szeretője a Fehér Házban): az igazi baj az volt, hogy Clinton – hivatalos kihallgatása során is – határozottan tagadta a történteket, majd később félig-meddig beismerte. Tehát hazudott. Márpedig amerikai elnök ilyet nem tehet (mosolyogva gondolunk arra, hogy bezzeg a jelenlegi elnök – meg bezzeg mifelénk …).

Bill Clinton végül megúszta, maradhatott az elnöki székben, Monica Lewinsky pedig ismertté vált, sok pénzt keresett egy-egy interjúval, könyvet írt, még a divatvilágban is próbálkozott tervezéssel. Angliába költözött, egyetemre járt, hazatért, most jótékonykodik, aktivistaként szerepel különböző kampányokban és saját bevallása szerint van udvarlója, de még nem ment férjhez.

Egy néhány éves közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a botrány ellenére még mindig Bill Clinton az utóbbi évtizedek legnépszerűbb elnöke. A jófej ex-elnök, aki a 2016-os kampányból is kivette a részét, manapság rengeteg meghívásnak tesz eleget: könyvet ír, jótékonykodik, golfozik – és persze kitartóan szaxofonozik.