Klaus Johannis román államfő elfogadta kedden Mihai Tudose szociáldemokrata miniszterelnök lemondását, a helyére pedig Mihai Fifor védelmi minisztert (nyitóképünkön) nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek. A 2016-os parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfőn megvonta a bizalmat Tudosétól, miután az több kérdésben szembefordult Liviu Dragnea pártelnökkel.

Viorica Dăncilă

A jobboldali elnök kifejezte aggodalmát amiatt, hogy egy évvel a választások után immár a PSD második kormánya is kudarcot vallott. Klaus Johannis szerint a bizonytalanságnak nem szabad instabilitássá fajulnia, Romániának mielőbb új kormányra van szüksége. Jelezte azt is: a negatív gazdasági következmények megelőzése érdekében nem fogja hátráltatni egy új kormány kinevezését, ezért szerdára kormányalakítási egyeztetésekre hívja a parlamenti pártokat. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD végrehajtó bizottsága keddi ülésén csaknem egyhangúan úgy döntött, hogy a párt nőszervezetének vezetőjét, Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelöli Romániában a miniszterelnöki posztra.
A mérnöki végzettségű, ötvennégy éves Dăncilă 1988-ban szerzett oklevelet Ploieștiben, az Olaj- és Gázipari Egyetemen, több mint két évtizede tagja a szociáldemokrata pártnak, 2006-ban politikatudományokból szerzet mesteri oklevelet. 2015 óta vezeti a szociáldemokraták nőszervezetét, 2009 óta tagja az EP-nek. 2008 és 2010 között abban a dél-romániai Teleorman megyében volt önkormányzati képviselő, amelynek megyei tanácsát Liviu Dragnea mostani pártelnök vezette.
A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: jelöltjük megválasztása előtt a szociáldemokraták megállapodtak abban, hogy nem nacionalista, hanem európai elkötelezettségű, Brüsszellel jó kapcsolatokat ápoló miniszterelnököt akarnak. Arra a kérdésre, hogy mennyire lesz szabad keze Dăncilănak a kormánynévsor összeállításában, ha megkapja erre a megbízást az államfőtől, a pártülésről távozó Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter azt mondta: Romániának továbbra is politikai kormánya kell, hogy legyen, amelynek összetételéről a PSD vezetősége akar dönteni.
Kinevezése esetén Dăncilă lehet Románia első női miniszterelnöke.
A bukaresti parlamentben ellenzékben lévő jobbközép pártok előrehozott választásokat sürgettek kedden. Ludovic Orban, az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta, kizárólag a PSD-t terheli a felelősség a Romániában állandósult politikai válságokért és a „katasztrofális kormányzásért”. A PNL fő célja a PSD eltávolítása a kormányból, ezért előrehozott választások mielőbbi kiírását kérik az államfőtől, ha pedig ez alkotmányos akadályokba ütközne, készek megszavazni bármilyen kormányt, amelyben a PSD nem vesz részt.
„Le is fogadtam, hogy a jelölt teleormani lesz, csak azt nem tudtam, hogy Carmen Dan belügyminiszterre, Tudose félreállításának hősére, vagy Dacila asszonyra esik majd a választás. Semmi sem szól mellette, sem tapasztalata, sem szakmai múltja, sem ismertsége, sem politikai súlya. Az új kormányfő sem lesz más, mint a teleormani törzs egy újabb többé-kevésbé engedelmes bábja” – mondta a PNL elnöke.

A Szabad Magyar Szó folyamatosan tudósított az előzményekről. Korábbi cikkeinket itt érhetik el olvasóink:

A román lejt is megingatta a kormányválság

Történelmi mélypontra esett kedden a román lej árfolyama az euróval szemben: egy euró 4,6599 lejbe került – közölte a Román Nemzeti Bank. A jegybank által megállapított árfolyam szerint a lej soha nem volt ilyen gyenge az euróval szemben az európai fizetőeszköz bevezetése óta.

Lemond Mihai Tudose román miniszterelnök

Belebukott a székelyek fellógatásával való fenyegetőzésbe Mihai Tudose román miniszterelnök: a politikus benyújtja lemondását, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását – jelentette román hírforrásokra hivatkozva a távirati iroda. Miután a Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottsága megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, Mihai Tudose bejelentette lemondását a testület hétfői ülésén – írta a.

Hatalmas hullámokat vet Tudose lebegős nyilatkozata

Nem csillapodnak a kedélyek sem Budapesten, sem Bukarestben a román miniszterelnök múlt héten elhangzott, elhíresült nyilatkozata kapcsán: hétfőn a Fidesz-frakció jelentette be, hogy Mihai Tudose „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan nyilatkozata miatt” Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke keddre összehívta a testület rendkívüli ülését. Hasonló kezdeményezést már az MSZP is tett vasárnap.