Lelőtték Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában – közölte a koszovói és a szerb sajtó. Ivanovićra ismeretlen tettesek lőttek rá reggel 8 óra után néhány perccel, amikor pártjának épületébe akart belépni. A férfit mellkason lőtték, kórházba szállítása után meghalt – erősítette meg a koszovói sajtó értesülését Shyqyri Syla, a város főügyésze a Koha Ditore című prištinai napilapnak. Az elkövetők egy mozgó járműből adták le a lövéseket.

A rendőrség a tetthely közelében talált egy felgyújtott járművet, közölte a Beta hírügynökséggel a Koszovói Rendőrség regionális vezetője, Željko Bojić, aki azt is elmondta: gyaníthatóan kapcsolat van a rendszámtábla nélküli jármű és a gyilkosság között.

Aleksandar Vučić szerb államfő délre hívta össze a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését Ivanović meggyilkolása miatt.

Marko Đurić, a Koszovó Iroda igazgatója kijelentette: a szerb küldöttség megszakította a szerb-koszovói tárgyalásokat és azonnal hazautazott Brüsszelből a gyilkosság miatt.

„Ez egy terrorista bűncselekmény, amelynek elkövetőjét meg kell büntetni” – jelentette ki Đurić újságíróknak Brüsszelben, hozzátéve: a gyilkosság kísérlet, hogy a Koszovón élő szerbeket káoszba taszítsák. „Ez az egész szerb nép elleni támadás, egy kísérlet, amelynek célja az összetűzések poklába lökni a nemzetet” – mondta a politikus, aki arra is emlékeztetett: az utóbbi napokban a szerbeket fenyegetések érték Koszovszka Mitrovicán, illetve a szerb tulajdonban álló vagyon elleni támadásokat is regisztráltak, amelyre azonban a nemzetközi közösség nem reagált. „Függetlenül attól, hogy albán vagy szerb bűnözők állnak emögött a gyilkosság mögött, meg kell, hogy bűnhődjenek” – szögezte le Đurić.
A hatvannégy éves Ivanovićot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus harminchárom hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.