KÉRDÉS:

A vérnyomásom akkor ugrik magasra, ha ideges vagyok. 170-180 szokott lenni. Az érdekel, hogy ez probléma-e? A magas vérnyomás az én esetemben nem tart sokáig, legtöbbször 135/79. A szívverés percenként 68.

ELSŐ VÁLASZ (Dr. Bende Ilona):

Kedves Kérdező!

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan emelkedett, és meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Az ön által mért 135/79 átlag emelkedett szisztolés vérnyomás. Szükséges a vérnyomás otthoni mérése naponta négy alkalommal, kétszer reggel és kétszer este, legalább négy egymást követő napon, fél óra nyugalmi állapot után, kávéfogyasztás és dohányzás nélkül. A mérőmandzsettát a felkaron a szív magasságába kell helyezni, és mind a két felkaron meg kell mérni.

Erről vezessen naplót, és ezzel jelentkezzen választott orvosánál! Az adatok elemzése után kezelőorvosa majd eldönti, szükségesek-e kivizsgálások és terápiás eljárások.

135/79 Hgmm átlag vérnyomás esetén életmódbeli változtatásokat ajánlok: kevesebb só használatát (három grammnál kevesebbet naponta), változatos étrendet sok zöldséggel, gyümölccsel, tengeri hallal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zsírszegény tejjel és tejtermékekkel. Kerülni kell a zsíros ételek és az alkohol fogyasztását! A rendszeres testmozgás is legyen élete része, ezzel csökkenhet a testsúlya, és jobb lehet a közérzete. Kezdésnek megfelel a legalább 30 percig tartó gyors séta heti 3-5 alkalommal.

Üdvözlettel,
Ilona

MÁSODIK VÁLASZ (Dr. Bezzegh Éva)

Kedves Kérdező!

Miután Bende doktornő korrekten és lelkiismeretesen megválaszolta a kérdését, nem mintha nem volna elég szakmai feladatunk, de pszichiáterként szívesen kiegészíteném a választ egy saját szemponttal, ami a vérnyomás idegi szabályozását és a pszichés reakcióként mért időnkénti magasabb vérnyomását illeti.

A vérnyomás szabályozása egy igen bonyolult agyi, agyalapi, idegi, hormonális folyamat, a külső környezet hirtelen változásai, a különféle testi-lelki megterhelések és stresszek igen komolyan befolyásolják.

Ha csak időnként, pszichés feszültség hatására magasabb a vérnyomása, az lehet, hogy még nem igazi betegség, de egy pszichoszomatikus betegség előszobája, mert sajnos állandósulhat, illetve különösen a kor előrehaladtával és az artériák rugalmasságának csökkenésével, de akár fiatalkorban is komoly szív- és verőérproblémákhoz, elzáródásokhoz vagy vérzésekhez vezethet az általános vérkeringésben és az agyban is.

Én úgy tartom, hogy fontosabb megelőzni a bajokat, mint majd kezelni, érdemesnek tartanám az okokat megvizsgálni, amelyek miatt időnként nagy feszültség hatására felszökik a vérnyomása, és ha lehet, ezt a túlfeszültséget csökkenteni. Életmódváltással, kibeszéléssel, izzasztó edzésekkel, lazítással. Ebben már nemcsak egy jó belgyógyász, hanem akár egy pszichiáter is segíthet, megelőzvén ezáltal jó néhány veszélyes testi következményt.

Üdvözlettel,
Éva