KÉRDÉS:

Jó napot! Kislányom szeméremteste nagyon piros, mit ajánlana, amivel helyre lehetne hozni? Köszönöm.

VÁLASZ:

A kérdéséből nem derül ki kislánya életkora, és hogy társul-e hozzá más tünet vagy panasz. A szeméremtest alatt a szeméremdomb, a csikló, a kisajkak, a nagyajkak, a gát és a hüvelybemenet környékét értjük. Az itt jelentkező pirosság oka lehet vírusos, bakteriális, gombás eredetű gyulladás, mechanikai vagy vegyszer okozta irritáció, esetleg hormonális változás vagy anyagcsere-betegség. Nem kell megfeledkeznünk a gyermekgiliszta (enterobius vermicularis) okozta vulvovaginitisről és az idegen test lehetőségéről sem.

Gyermekkorban a nem specifikus fertőzések a leggyakoribbak, amelyek gyakran jelentkeznek felső léguti fertőtézések után. Ajánlott a naponta kétszeri mosakodás enyhe hipermangános vízzel. A fehér váladékot (smegma) el kell távolítani a redőkből, és puha törlővel letörölni. Helyileg alkalmazhatunk antibiotikumos gyógyhatású kenőcsöt.

A pubertáskorban és az ezt követő időszakban jelentkezhetnek specifikus fertőzések is (Chlamydia infekció, trichomoniasis, Herpes simplex infekció, condyloma acuminatum). Az ünnepek után mindenképpen forduljanak gyermekorvosukhoz, ha pedig a pirossághoz társul bő folyás, vizeletürítési panasz vagy láz, jelentkezzenek az ügyeleti ellátást biztosító orvosnál minél hamarabb!

Üdvözlettel,
Ilona