KÉRDÉS:

Jó napot kívánok! 45 éves vagyok. Évente egy-két alkalommal van mandulagyulladásom. Mit tanácsolnak: kivetessem a mandulámat? Köszönöm!

VÁLASZ:

Kedves kérdező!

Mandulagyulladás lehet heveny és idült. A heveny mandulagyulladás nyelési fájdalommal és magas lázzal jelentkező betegség. Társulhat hozzá lepedékes nyelv, kellemetlen szagú lehelet, elülső nyaki nyirokcsomó duzzanat, esetenként nehezített beszéd. A garatmandulákon fehéres sárgás pontok vagy nagyobb sárga foltok jelenhetnek meg. A kórokozók lehetnek baktériumok és vírusok. Egyedül a Streptococcus pyogenes fertőzésnél, amelyet toroktörlettel igazolhatunk, indokolt az antibiotikumos terápia (penicillin, penicillin allergia esetén eritromicin). Megfelelő kezeléssel a beteg gyorsan gyógyul, a fertőzés továbbvitele és a szövődmények megelőzhetők. A heveny torokgyulladások és mandulagyulladások túlnyomó többségét vírusok okozzák (rhino-, corona-, adeno-, influenza, parainfluenza-, citomegalo-, Ebstein-Barr vírus). Ezek a fertőzések tüneti kezelésen kívül nem igényelnek más terápiás beavatkozást.

Idült tonsillitisre évi 2-3 mandulagyulladás, fáradékonyság, ismétlődő pozitív baktérium tenyészetek, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók utalhatnak. Krónikus mandulagyulladás, szövődmények (tonzillák körüli tályog, gócbetegségek, légúti elzáródást okozó mandula-megnagyobbodás) kialakulása vagy tumor gyanúja esetén, a terápiás megoldás a mandulaműtét. Ajánlom, forduljon kezelőorvosához, aki szükség esetén beutalja fül-orr-gégészeti szakrendelésre!

Üdvözlettel,
Dr. Bende Ilona