Egy kínai konzorcium nyert a versenypályázaton, így ez a társulás építheti meg a Pelješac-hidat, amely a Pelješaci-félszigetet fogja összekötni Horvátország szárazföldi részével, s így lehetővé teszi, hogy Bosznia-Hercegovina elkerülésével is el lehessen jutni Dubrovnikba az ország más részeiből.

A hírt pénteken tette közzé a horvát média, eszerint a China Road and Bridge Corporation (CRBC) vezette egyébként kizárólag kínai cégeket tömörítő konzorcium kapta meg az építés jogát.

A 2,4 kilométeres híd Horvátország legdélebbi részeit fogja összekötni Horvátország északi részével.

A turisták számára is fontos információ lehet, hogy rövidül a Pelješaci-félsziget kedvelt nyaralóhelyeinek elérhetősége és gyorsabban juthat el az autós Korčula szigetére is a híd elkészülte után.

Bosznia-Hercegovina sokáig tiltakozott a híd megépítése ellen, azzal érvelve, hogy az átkelő veszélyezteti a nagyobb hajók bejutását az országba (pontosabban a neumi kikötőbe). A tervek szerint a híd elég magas lesz ahhoz, hogy a nagyobb hajók is zavartalanul közlekedhessenek: 55 méterre a tenger szintje felett fog húzódni és tartópillérei is nagyon messze lesznek egymástól. A projekt Horvátország legnagyobb infrastrukturális beruházása, megvalósítását 85 százalékban az Európai Unió pénzeli.

A kínai állami cég 279 millió euróért vállalta el a munkát, legyőzve így az osztrák Strabag 351 millió eurós ajánlatát.  Volt egy olasz-török (Astaldi – IC Istas) konzorcium is, amely ajánlatot tett a híd megépítésére, de ennek a társulásnak a pályázata érvénytelen bankgarancia miatt kihullott a hajrában.

A híd a tervek szerint 2022-re készülhet el. Elvileg. (A borítóképen a majdani híd látványterve látható.)