Több mint háromezer keresztényt öltek meg – kétharmadát Nigériában – 2016 novembere és 2017 októbere között „a hitével kapcsolatos okok miatt” – közölte az Open Doors (Nyitott Ajtók) nevű protestáns szervezet, amely az idei jelentésében azt az ötven országot vizsgálta, amelyben a keresztények a legnagyobb üldöztetésnek vannak kitéve.

A jelentés szerint kétszáztizenötmillió keresztény volt különböző szintű – az erőstől a szélsőségesig terjedő – üldöztetés áldozata. Az éves jelentésben immár tizenhetedik esztendeje Észak-Korea áll az első helyen, a kommunista országot Afganisztán, Szomália, Szudán, Pakisztán, Eritrea, Líbia, Irak, Jemen, Irán és India követi.
Legalább háromezer-hatvanhat keresztényt öltek meg 2016. november 1-től 2017. október 31-ig a vallásával kapcsolatos okok miatt – írta az Open Doors. Ez jóval kevesebb, mint a 2016-os jelentésben szereplő áldozatok száma (7106), de jóval több a 2017-es jelentésben szereplőkénél (1208 halott).
„A 2017-es jelentésben rögzített viszonylagos fegyvernyugvás a (dzsihadista) Boko Haram nigériai tevékenysége visszaesésének volt köszönhető. A gyilkosságok azonban újrakezdődtek az országban az állig felfegyverzett fulbék (afrikai népcsoport) által az ország középső övezetében élő keresztények ellen elkövetett támadásokkal” – olvasható a szervezet jelentésében, amely szerint csak Nigériában mintegy kétezer keresztényt öltek meg. A dzsihadista csoportok visszaszorítása nem jelenti az üldöztetés csökkenését. Irakban például az Iszlám Állam terrorszervezet katonai veresége ellenére továbbra is keresztényellenes gyűlöletbeszéd folyik a radikalizálódott mecsetekben és síita körökben. A templomok elleni célzott akciók (bezárások, támadások, rongálások, felgyújtások) száma csökkent: 793 ilyen eset történt 2016 novembere és 2017 októbere között, szemben az egy évvel korábbi 1329-cel.
„Ez a csökkenés jó hír, s főként annak tudható be, hogy Pakisztánban jobban őrzik a templomokat” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Michel Varton, az Open Doors franciaországi szervezetének igazgatója. A jelentésben még nem szerepel a délnyugat-pakisztáni Kvetta metodista temploma elleni 2017. decemberi véres dzsihadista támadás. Az Open Doors figyelmeztetett, hogy ezek az adatok, amelyek a terepen gyűjtött, illetve a sajtóban és az interneten megjelent információk révén bizonyított esetekre vonatkoznak, „elmaradnak a valóságtól”. A világ legelzártabb országa, Észak-Korea például „megbízható adatok híján” nem szerepel a halottak számában.