KÉRDÉS:

Nő vagyok, 21 éves (szedek fogamzásgátlót), és a problémám a héten kezdődött. Hét elején már jelentkezett hányinger nálam, aztán szép lassan erősödött ez reggelente, főleg a napokban, ma erősödött ki rajtam egyfajta vizelési panasz, azt hittem felfáztam, de félek, hogy komolyabb bajom van. Nem csíp, csak nyom, görcsöl, gyakran járok wc-re, nem segít az esténkénti meleg fürdő. A 23-24-ei napokra jelent meg nálam először apró barna szövet kis mennyiségben a vizeletben, és később fehér, mintha egészen apró zsebkendődarabok lennének benne, de nem sűrűn. A választ és segítségét köszönöm!

VÁLASZ:

Kedves Kérdező!

A betegség sohasem jön jókor, kérdését, panaszait sürgetőnek ítélem. Tudom, mindenkinek a saját baja, különösen, ha fájdalommal jár, igen sürgető…. Megpróbálom a választ elküldeni, de elképzelhető, hogy mire megjelenik a lapban, már tud személyesen is orvosi segítséget kérni, amit javaslok mielőbb megtenni.

Valójában csak találgatni lehet a panaszok alapján. A vizeléssel kapcsolatban jelentkező fájdalom, görcs és a leírt idegen anyag a vizeletben lehet elindult vese- vagy húgyúti kő, homok vagy gyulladásos anyag, amennyiben biztos, hogy onnan jön… Ha párosulna lázzal, növekvő fájdalommal (a vesegörcs jellemzően igen erős fájdalommal jár) vagy netalán véres vizelettel, mindenképpen tanácsos orvosi ügyeletet felkeresni, ahol tudni fogják, mi a teendő. Addig a bőséges folyadékfogyasztás segíthet.

Jobbulást kívánva üdvözlöm,
Éva