Az idén esedékes nemzeti tanácsi választásokon való sikeres szereplés, és ezzel összefüggésben a terepen való intenzívebb jelenlét a Magyar Mozgalom főbb célkitűzései a 2018-as esztendőben, hangzott el egyebek között a szervezet szokásos év eleji sajtóreggelijén.

Kókai Péter, a Mozgalom leköszönő társelnöke először is röviden megindokolta tavaly decemberi döntését, mely szerint lemond erről a tisztségéről. Mint mondta, nem kérte ki a Korrupcióellenes Ügynökség erre vonatkozó álláspontját, ugyanis saját magától is az a meggyőződése, hogy egy politikával is foglalkozó szervezet és egy médium élén egyszerre betölteni vezetői szerepet kimeríti az érdekütközés és az összeférhetetlenség fogalmát, ezért, tekintettel arra, hogy már több hónapja a Családi kört és a Szabad Magyar Szót kiadó Sajtószabadság Alapítvány ügyvezetője, önként mondott le társelnöki tisztségéről. Ugyanakkor továbbra is tagja marad a szervezetnek, a megüresedő társelnöki helyet pedig az Ügyvivő Testület tavaly decemberi döntésében ezentúl Zsoldos Ferenc tölti be.

A 2017-es év rövid értékelését ugyanakkor még a leköszönő társelnök végezte el, a fontosabb eredmények közé sorolva a Mozgalom programjának és alapszabályának elfogadását, a törökbecsei helyi szervezet megalakulását, a magyarországi parlamenti pártokkal való kapcsolatépítést, a szervezet aktív és határozott fellépését a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet kilátásba helyezett jogcsorbításaival szemben, a következetes ellenzéki politizálást a Magyar Nemzeti Tanácsban és a helyi önkormányzatokban, valamint a szerb-magyar határátkelőhelyeken tapasztalható áldatlan állapotok javítása érdekében tett lépéseiket.

Zsoldos Ferenc, a szervezet új társelnöke többek között a tavalyi köztársasági elnökválasztás részeredményeit emelte ki jelentősebb sikerként, az ugyanis, hogy Saša Janković, az ellenzék elnökjelöltje (ritka kivételként) győzni tudott Zentán, értékelése szerint nem utolsósorban a Magyar Mozgalom, és a helyi ellenzéki összefogás eredménye.  Mint mondta, azt, hogy a szerb-magyar határátkelőhelyeken tapasztalható kaotikus helyzetre több ízben is felhívták a magyarországi és a szerbiai illetékes hatóságok és közjogi méltóságok figyelmét, azért tartja kulcsfontosságú momentumnak, mert egyrészt ez a probléma sokakat érint, másrészt sikerült elérni a hatóságok válaszát és reakcióját, ami a helyzet javulását is eredményezte.

– Az idén közelebb szeretnénk kerülni az emberekhez, és azt is szeretnénk, hogy észrevegyék, hogy a Magyar Mozgalom nem csak politikával foglalkozó szervezet. Ezért egyrészt tovább folytatjuk a Közéleti Kávéház című rendezvénysorozatunkat – sokan meg fognak majd lepődni azon, hogy kik lesznek a vendégeink a soron következő rendezvényünkön – másrészt különböző akcióink lesznek majd a közösségi médiában, többek között környezetvédelmi témákban. Ki szeretném használni az alkalmat arra, hogy be is jelentsem az első ilyen akciónkat, a jövő héten hirdetjük meg ugyanis a Tetszik? Nem tetszik? címet viselő fotópályázatunkat, amelyre egész Vajdaság területéről várunk olyan fényképeket, amelyek a környezetünkben tapasztalható pozitív és negatív példákra, jelenségekre hívják fel a figyelmet. Olyan anyagokat, fényképeket várunk, amelyek szembesítik a jót a rosszal, a szépséget a csúfsággal, az érdemest a közömbössel, a kulturáltságot annak hiányával – jelentette be Garai Zsolt társelnök.

A Magyar Mozgalom Ügyvivő Testülete már tavalyi ülésén meghozta a döntést, hogy részt vesz a nemzeti tanácsi választásokon, jelentette be a sajtóreggelin Joó Horti Lívia társelnök, méghozzá a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra alapozva. Ugyanakkor mindenképpen tovább folytatjuk a szabadkai, zentai, magyarkanizsai, topolyai és óbecsei önkormányzatokban azt a következetes, bátor és elvszerű ellenzéki politizálást, amelyet képviselőink a tavalyi évben is folytattak, annál is inkább, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ebben a térségben gyakorlatilag a Magyar Mozgalom maradt az egyetlen ellenzéki erő, tette hozzá a társelnök.

Fotók: Pannon RTV