Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke szerdán este kijelentette: pártjának elnöksége úgy döntött, hogy a belgrádi önkormányzati választásokkal párhuzamosan a rendkívüli parlamenti választásokat nem fogják kiírni, mert a nemzeti és állami érdeke is ezt kívánja – tudatja a Beta hírügynökség.

„A Szerb Haladó Párt elnöksége úgy döntött, hogy a párt minden erejével, határozottan és bátran fog küzdeni azért, hogy győzzön a fővárosi választásokon, ugyanakkor a rendkívüli parlamenti választások kiírását elvetette, annak ellenére, hogy az erről szóló vitában szinte egyenlő arányban voltak azok, akik a rendkívüli választások kiírását is szorgalmazták“ – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Vučić. Hozzátette: a szavazáskor végül is két ellenszavazat mellett fogadták el javaslatát, miszerint márciusban csak a belgrádi választásokat írják ki.

„Az SZHP a fővárosi választásokon Aleksandar Vučić, mert szeretjük Belgrádot (Aleksandar Vučić Zato što volimo Beograd) elnevezéssel állít listát, melyen olyan belgrádi jelöltek lesznek, akik azt szeretnék, hogy városuk és az ország is tisztességes legyen” – mondta a pártelnök és hangsúlyozta: a listán nem szerepelnek majd sem a politikai pártok nevei, sem a jelképei.

Vučić hangsúlyozta: azt szeretné, hogy a polgárok ne a pártra szavazzanak, hanem az elért eredmények alapján voksoljanak. Kiemelte azonban, hogy az SZHP ígérte meg a Belgrád vízivárost, ami épül is, de a fővárosban metró is lesz, aminek jelentős része a következő mandátumban el is készül, ha elnyerik a választópolgárok bizalmát.

A haladók elnöke bejelentette: a csapat tagja lesz Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere is, de nem ő lesz a listavezető.

„A legtiszteletreméltóbb belgrádiak kapnak helyet majd a csapatban és arra kérjük a fővárosiakat, hogy támogassák őket és szavazzanak Belgrád haladására.  A szerdai ülésen arról nem esett szó, hogy ki lesz a listavezető, ezt majd vasárnap beszéljük meg, de az biztos, hogy a fővárosi önkormányzati választások márciusban lesznek” – hangsúlyozta Vučić és hozzátette: hacsak valami nem történik, akkor a köztársasági parlamenti választásokra 2020-ban kerül sor.