Újabb észak-koreai természetes és jogi személyek ellen rendelt el szankciókat hétfőn az Európai Unió, válaszul a távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre – tudatja a Magyar Távirati Iroda.

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács arról számolt be, hogy döntésük nyomán tizenhat természetes és egy jogi személy, a phenjani védelmi minisztérium került fel az EU szankciós listájára. Az uniós korlátozások így már 120 magán- és 64 jogi személyt érintenek, ráadásul a következő hetekben újabb szankciók elfogadása várható.

A büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

A tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a lépés megfelel a határozatnak, amelyet decemberben fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az Európai Unió 2006 végén rendelt el szankciókat a kelet-ázsiai ország ellen, amelyek a különböző tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben egy kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.