A foglalkoztatottak mintegy 11 százaléka volt tavaly teljesen jogosulatlanul betegszabadságon – derül ki abból az ellenőrzésből, amelyet a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap folytatott le, tudatta a Politika.

Tavaly január és október között az egészségbiztosítási alap 1322 esetben ellenőrizte az ideiglenesen munkaképtelennek minősített dolgozókat – 708 esetben a munkáltató kérésére, 445 esetben pedig az egészségbiztosítási alap helyi fiókintézetének kérésére.

Az egészségügyi minisztérium bejelentette: ez csak a kezdete a sokkal szigorúbb ellenőrzéseknek, az idén részletesen fogják vizsgálni azokat az eseteket, amelyeket a dolgozók a leggyakrabban tüntetnek fel a betegszabadság okaként. Így aztán szigorú kontrollra számíthat mindenki, aki depresszió, munkahelyi stressz, hátfájás és szédülés miatt van betegszabadságon.

Ivana Stašević Karličić, a Dr Laza Lazarević pszichiátriai betegségek klinikájának megbízott igazgatója szerint korrigálni kell a kritériumokat, amelyek alapján betegszabadságra küldik az orvosok a munkásokat és szigorúbban kell szankcionálni azokat az orvosokat, akik visszaélnek helyzetükkel.

Aleksandar Milovanovioć, a Dr Dragomir Karajović munkaegészségügyi intézet igazgatója szerint a legtöbb csalás a nehezen ellenőrizhető diagnózisok terén tapasztalható, mint a szorongás, a depresszió és a szédülés. Ő azt javasolja, hogy attól a személytől, aki pszichiátriai F-diagnózist kap és betegszabadságra megy, vonják meg a fegyverviselési és vezetői engedélyét is mindaddig, amíg be nem fejeződik gyógykezelése, ugyanis meglátása szerint így automatikusan csökkenne a betegszabadságokkal való visszaélés.

Vannak orvosok, akik arra figyelmeztetnek: a munkájuk megőrzése miatt rettegő emberek, akiknek minden dinár számít, akkor sem mennek betegszabadságra, ha valóban betegek, de azoknak, akik nemcsak a munkahelyi keresetükből élnek meg, hanem másutt is végeznek kereső tevékenységet, igenis, kifizetődő egy hosszabb betegszabadság.

Tavaly, az év első kilenc hónapjában Szerbiában 213 281 személy volt betegszabadságon.