A Lidl kiskereskedelmi lánc az idén nyitja meg első üzleteit Szerbiában, jelentette ki Rasim Ljajić miniszter, aki szerint ez nagy hasznára lesz a szerb piacnak, de a fogyasztóknak is, akiknek nagyobb választék áll majd rendelkezésre.

A kereskedelemért és idegenforgalomért felelős miniszter a Blicnek nyilatkozva elmondta: a tervek szerint a Lidl az első 10-15 üzletét egyszerre nyitja meg az idén. A logisztikai központ már az év első felében elkészül, így hát már nem kérdéses, hogy jön-e a Lidl Szerbiába, szögezte le a tárcavezető.

Ljajić elmondta azt is, hogy a Lidl képviselői máris tárgyalásokat folytatnak szerbiai gyümölcs- és zöldségbeszállítókkal, s valószínűsíthető, hogy több száz ember számára nyílik munkalehetőség, amint a Lidl megnyitja üzleteit.

Ljajić arra is emlékeztetett, hogy Szerbiában ez lesz az első diszkont kereskedelmi lánc, ami hasznos lesz a fogyasztók számára is, és más kereskedelmi hálózatok számára is, amelyeknek a Lidl megnyitásától jobban kell majd igyekezniük, hogy megőrizzék vásárlóikat.

A miniszter elmondta: a térség országai, amelyek csatlakozási tárgyalásokat folytatnak az Európai Unióval, Brüsszeltől kérni fogják a roamingdíjak megszüntetésére vonatkozó rendelet bővítését, azaz azt, hogy a roamingdíjak eltörlése a csatlakozásra váró államokra is vonatkozzon. Ljajić hozzátette: ez nem lesz könnyen megvalósítható feladat, s ő maga sem túlságosan optimista a végkifejletet illetően, de Bulgária EU-elnöklése lendületet adhat egy ilyen kérésnek.