Pisa dómjának harangtornyát 1173-ban kezdték építeni és nagyon hamar kiderült – konkrétan a második emeletnél –, hogy az bizony ferde. Közel száz évig tanakodtak az építőmesterek és arra jutottak, megfelezik a terveket, csak 60 méter magas lesz a torony. Ezzel együtt a torony úgy épült tovább, hogy a dőlést a másik oldalon kompenzálták. Tehát úgy ferdítették a szinteket, hogy azok igazodjanak a dőléshez. Emiatt ha ma teljesen kiegyenesítenék a tornyot, az igencsak szerencsétlenül nézne ki.

A tornyot az 1800-as évekig nem korlátozták természetes mozgásában: először 1839-ben próbálták jobb belátásra bírni és megpróbálni megállítani a dőlést. A legjobb szándékú kísérletek ellenére sem sikerült helyre billenteni, sőt, némely próbálkozás csak rontott a helyzeten. Az 1980-as években a dőlés már több, mint 4,7 méter volt.

Az olaszok, hogy megakadályozzák a katasztrófát, 1990. január 7-én lezárták a tornyot. Nemzetközi szakértői csoport kezdett dolgozni, amelynek a célja nem az volt, hogy kiegyenesítsék az épületet, hanem, hogy megállítsák a további dőlést. Aznap, amikor lezárták a tornyot, a pisai polgármester úgy nyilatkozott, hogy három hónap elég lesz és újra megnyílhat a torony, amelyet építése óta először zártak be. Az építészek már akkor úgy tartották, hogy ez jócskán optimista hozzáállás.

A munkálatokat nagyon sok probléma nehezítette a nyelvi különbségektől kezdve a számítógépes bajokig. Nem létezett például olyan program, amely kezelni tudta volna, hogy a 4,7 méteres dőlés ellenére egy adott épület még mindig áll. A szakértői csoport amerikai tagja szívrohamban meghalt. 1995-ben pedig csak az égiek mentették meg a tornyot a teljes összeomlástól.

John Burland, az Imperial College London professzora volt a csapat leghíresebb tagja. Olyan fúrót fejlesztett ki, ami használat közben nem rázkódtatja a talajt. Ő volt az is, aki rájött arra a talajvíz mozgásával kapcsolatban, hogy mi okozta a dőlést.

A pisai munkálatokat 2001-ben fejezték be, azóta a torony újból látogatható, de egyszerre csak 30 ember tartózkodhat benne. Amíg zárva tartott, Pisa turizmusa drasztikusan visszaesett, 45 százalékkal kevesebb látogató kereste fel évente a várost.