A jövedéki adókra vonatkozó új törvény, amelynek alapján a kávéra is zárjegy kerül, január első napján lépett hatályba. A kávé ilyen módon történő megadóztatásával több millió dinár bevételhez juthat az állam, de felvetődik a kérdés, hogy ez az intézkedés hogyan hat a kávé kiskereskedelmi árának alakulására? A közgazdászok szerint nem kell a konyhapénz jelentős emelkedésére számítani, s hasonló állásponton vannak a gyártók is, tudatta az N1.

Szerbiában évente mintegy négy kilogramm hagyományos, úgynevezett török kávé fogy fejenként.

A pörköletlen (nyers) kávé kilogrammja után 85, a pörkölt kávé után 108 dinár jövedéki adót kell fizetni, ami azt jelenti, hogy a zárjegyek bevezetését követően a kávé legalább 10 százalékkal drágul meg. A gyakorlatban tehát a 200 grammos csomagolás a jelenlegi 220 dinár helyett 242 dinárba kerülhetne.

Egyes gyártók azonban azt állítják, hogy nem lesz drágulás. A Grand Kafa, amely a piac mintegy 53 százalékát uralja, azt állítja: a zárjegy költségét nem terheli a fogyasztókra, mert e cég számára ez lehetőség arra, hogy legyőzze a nem legális konkurenciát. „A változások nem lesznek hatással a végleges, kisfogyasztói árra, noha nekünk is fel kellett készülnünk a zárjegyek alkalmazására. Az is igaz, hogy gyártóként nekünk mindez mintegy egymillió eurós költséget jelent, de ettől még a fogyasztó nem fog többet fizetni a kávéért a boltban“ – jelentette ki az Atlantic Group stratégiai ágának vezérigazgatója.

Goran Nikolić gazdasági elemző szerint az új intézkedések csökkentik a szürkegazdaság jelenlétét a kávépiacon, a polgárok hamarosan legális kávét fognak inni, amely nem lesz jelentősen drágább, mint az eddigi „fekete“ fekete. „A kávé nem luxuscikk. De akkor miért jó ötlet jövedéki adót vetni ki rá? Azért, mert fogyasztása jelentős. Sokan isznak kávét. Az állam úgy ítélte meg, hogy így jelentős adóbevételre tehet szert. De a legdurvább számítások szerint is legfeljebb tíz százalékot érhet el az áremelés“ – mondta az elemző.

Minden ötödik csésze kávé, amely Szerbiában fő meg, nyers kávéból készül, amely illegális csatornákon érkezik a piacra. Emellett a piacon jelen vannak olyan kávépörkölők is, amelyek nemcsak kávét pörkölnek, hanem adalékanyagokkal is „felütik“ a feketének valót.