Az osztrák kormány eljárást indít annak érdekében, hogy jelentősen csökkentse azon vendégmunkások gyermekei után járó családi pótlékot, akik nem Ausztriában élnek, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen Sebastian Kurz kancellár és helyettese, Heinz-Christian Strache is részt vett.

Lényegében arról van szó, hogy az ÖVP–FPÖ kormány legutóbbi egyeztetésén eldöntötte: Ausztria csökkenteni fogja az ott dolgozó, ott járulékot fizető külföldiek gyerekek után járó juttatásait, tehát azok a magyar vagy szerb állampolgárok, akik Ausztriában bejelentett állásban dolgoznak, és eddig megkapták kiskorú gyerekük után a családi pótlékot, eztán erre a juttatásra nem számíthatnak abban az esetben, ha a családjuk nem rendelkezik osztrák lakcímmel.

A külföldre utalt családi pótlék tekintetében a magyarok vezetik a listát: Ausztria évente összesen 38 895 magyar kiskorú után fizetett családi pótlékot, ami gyermekenként 112-162 euró közötti összeget tesz ki és éves szinten 80.4 millió eurós terhet jelent az osztrák költségvetésben. A sorban Szlovákia a második a 63.3 millió eurós teherrel, Lengyelország a harmadik 38.1 millió eurós költséggel, de Szerbia is az éllovasok között található. Az összkiadás 273 millió euró volt, amelyet a mihamarabb elfogadni szándékozott törvénnyel visszanyesnének. A spórolás 114 milliót hozna Ausztriának, tudatja a Der Standard. A bécsi költségvetés kiadási oldalának két ezrelékét sem éri el a megtakarítás – írja a hvg.hu.

Brüsszel bejelentette: vizsgálni fogja, hogy az osztrák intézkedés nem sérti-e az uniós jogot. Sebastian Kurz pedig azt szorgalmazza, hogy lehetőleg minél több uniós tagállam vegye át ezt a gyakorlatot.