Az Egyesült Államok embercsempészet miatt keresi az Igazi Csíki Sör tulajdonosát, tudatta a Magyar Nemzet. Lénárd András ügye még 16 évvel ezelőttre nyúlik vissza, de máig nem zárult le, mert a későbbi sörgyáros kissé túlságosan rendezetlen körülmények között hagyta el az Egyesült Államokat.

Lénárd ugyanis három magyar sztriptíztáncost akart az Egyesült Államokba vinni, azonban a hölgyek nem kaptak beutazási vízumot. Ezért Lénárd Kanada felől csempészte be őket autójával, azonban a határon lebukott, s csak óvadék ellenében kerülhetett szabadlábra. Ezt követően Lénárd még az ítélethirdetés előtt elhagyta az Egyesült Államokat, jelenleg Csíkszeredában él amerikai állampolgárságú feleségével.

Lénárd a lapnak elmondta: régen nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Lénárd hazatérése után több vállalkozásba kezdett, előbb Erdélyben kis teljesítményű vízi erőműveket akart telepíteni az Úz-völgyébe, majd létrehozta a Csíki Sör Manufaktúrát, amelyért a magyar kormány harcba szállt, amikor a cég jogvitába keveredett a Heinekennel a Csíki Sör elnevezés miatt. Azóta a sört átnevezték Tiltott Csíki Sörre, s noha a magyarországi kormány is megtámogatta a vállalkozást, a vásárlók nem igazolták vissza a Csíkibe vetett bizalmat, a székelyföldi vállalkozás jelenleg 16 millió eurós tartozást halmozott fel a gyártással foglalkozó Lixid Project SRL felé. Novemberben a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal listája szerint a Csíki Sör Magyarország Kft. a végrehajtási eljárás alatt álló adózók közé került. Lénárd szerint a 16 millió eurós tartozás egy 2016-os beruházás miatt áll fenn, az adótartozás pedig könyvelési hiba volt, rosszul kalkulálták a befizetendő áfa összegét, de ezt – állítja a tulajdonos – azonnal orvosolták, tudatja az Index.