Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közös nyilatkozata, amelynek középpontjában a (szerb) nemzet megmaradása áll, február közepén, Szerbia államiságának ünnepnapján kerül nyilvánosságra, írta meg a Večernje novosti.

A lap szerint a dokumentum szövegét az illetékesek összehangolták, már csak kisebb korrekciók maradtak hátra. A nyilatkozatot február 15-e előtt fogadná el a belgrádi, illetve a banjalukai parlament.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének szavai szerint a nyilatkozat hivatalos megnevezése a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia különleges és párhuzamos kapcsolatairól szóló megállapodás záradéka lesz.

A nyilatkozat magába foglalja a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód használatának jogát, a szerb kultúra tanulmányozásának és ápolásának jogát, a szerb történelem tanulmányozásának és a szerb szabadságszerető hagyományok ápolásának jogát, a nemzeti földrajz megőrzésének jogát, a szerb kulturális-történelmi hagyaték őrzésének és védelmének jogát, illetve a szerb nyelvű tájékoztatás jogát.